TTB: Hastaneler ve ASM’ler kullanılmaz halde

TTB Maraş merkezli depremlerin 200’üncü gününde yaptığı yazılı açıklamada geçen zamana rağmen birçok sorunun sürdüğünü vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Ağustos 2023
  • 11:30

Türk Tabipleri Birliği, Maraş merkezli depremlerin 200’üncü gününde 6’ıncı ayına ilişkin hazırladıkları deprem raporundan veriler paylaştı.

Deprem bölgesinde hastanelerin ve ASM’lerin kullanılamaz hale geldiğine ve sorunların çözülmediğine dikkat çekilen raporda özetle şu bilgiler yer aldı:

“-Deprem bölgesinde Sağlık Bakanlığı’na ait 27, üniversitelere ait 6 ve özel sektöre ait 9 olmak üzere toplam 42 hastane binası ağır ve orta hasarlı durumdadır.

-Malatya’da 8 ASM ağır hasarlıdır. Az hasarlı ASM’lerin bazıları ise çevresinde ağır hasarlı yüksek binalar mevcut olduğundan kullanılamamaktadır.

-Kahramanmaraş’ta 20 ASM ağır hasarlıdır.

-Hatay’da 57 ASM yıkılmış veya ağır hasarlıdır. Defne’de 19 ASM’nin 11’i, Antakya'da 43 ASM’nin 28’i, Samandağ’da 18 ASM’nin 8’i, İskenderun’da 31 ASM’nin 7’si, Kırıkhan’da 13 ASM’nin 4’ü yıkılmış veya ağır hasarlıdır. Ayrıca Antakya’da 2 ASM’ye il sağlık müdürlüğü el koymuştur.

-Her 10 ASM'den 9'unun kullanılamaz hale geldiği, buna bağlı olarak ASM'lerin geçici yerleşim alanlarına taşındığı Adıyaman'da hedef nüfusların farklı geçici yerleşim alanlarına dağılması nedeniyle bağışıklama, bebek-çocuk-gebe izlem, aile planlaması, kronik hastalık takibi vb. hizmetlerdeki sorunlar sürmektedir.

-Hatay il ve Kırıkhan ilçe sağlık müdürlükleri ile 7 devlet hastanesi binası, 6 özel hastane binası, 1 toplum ruh sağlığı merkezi, 1 ağız ve diş ünitesi yıkılmış veya ağır hasarlıdır.

-Aktif çalışan ve yeni yapılan hastanelerde klinikler kapalı olduğu için halen acil durumlar dışında yatış yapılmamaktadır. Elektif ameliyatlar çevre illere yönlendirilmektedir.

-Birçok hastanede ileri tetkikler ve acil kırmızı alan yoktur. MR ve tomografi hizmeti, teknisyen olmadığı için verilmemektedir.

-Asistan hekimler yoğun iş yükü altındadır ve akademik eğitim süreci yürütülmemektedir.

-İntörn hekimler ve tıp öğrencileri belirsizlikler içinde, oldukça yorgun ve tükenme eşiğindedir.”

Raporda ayrıca TTB’nin çalışmalarına, saha incelemelerine ve çözüm önerilerine de yer verildi.