Antakya’da sağlık sorunları devam ediyor

TTB Antakya’da sağlık alanında yaşanan sorunları paylaştı ve sağlık emekçilerinin sorunlarını aktardı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Eylül 2023
  • 09:30

TTB, Hatay Tabip Odası ve SES üyesi gönüllüler, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan hekimleri/sağlık emekçilerini ziyaret etti. TTB ziyarete dair şu paylaşımı yaptı:

“TTB, Hatay Tabip Odası ve SES üyesi gönüllüler, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan hekimleri/sağlık emekçilerini ziyaret etti. Ziyaretlerde sorunlar ve çözüm önerileri üzerine fikir alışverişinde bulunuldu. Aktarımlara göre:

Acil servislerde triyaj alanları halen yoktur ve fiziki koşullar halen acil sağlık hizmetine uygun değildir. Malzeme eksikliği sürmektedir. Yeterli sayıda el yıkama alanı yoktur ve bu da hijyen sorunu yaratmaktadır.

Acil servisteki tadilat nedeniyle 112 komuta merkezine hasta kabul edilmeyeceği bildirilmesine karşın bu bilgi komuta merkezi tarafından 112 ekiplerine iletilmemiş, 112 ekibi getirdiği hastayı geri götürmek zorunda kalmıştır. Bu, koordinasyonsuzluğun sürdüğünü göstermektedir.

Beslenme sorunu da devam etmektedir. Yemekler sayıca yetersizdir, niteliksizdir ve doyurucu değildir.

Hekimlere/sağlık emekçilerine nöbet teslimi yapılırken sadece 1,5 litre su verilmektedir. Acil servis yakınında su alabilecek bir yer olmaması nedeniyle bu durum susuz kalmaya yol açmaktadır.

Hekimlerin/sağlık emekçilerinin barınma alanlarının olduğu Serinyol'dan hastaneye yeterli sayıda toplu taşıma yoktur. Hafta içi sabah ve akşam sadece birer servis bulunmakta, hafta sonu ise hiçbir servis hizmeti bulunmamaktadır. Mesai çıkışlarında hekimler/sağlık emekçileri yüksek ücretler karşılığı taksilerle kendi olanaklarıyla barınma alanlarına gidebilmektedir. Barınma alanı olarak kullanılan konteynırlarda yeterli altyapı çalışması yapılmamıştır. Buna bağlı olarak sıklıkla elektrik kesintisi yaşanmaktadır.

Barınma ve çalışma koşulları uygun olmadığı için dönüşümlü çalıştırılan uzman hekimlere çevre ilçelerde görevlendirme yapılmaktadır. Hekimler, bu görevlendirmelere tamamen kendi olanakları ile gitmeye zorlanmaktadır. Görevlendirmeler, dönüşümlü çalışmayı da fiilen ortadan kaldırılmaktadır.

Göğüs hastalıkları alanında; Antakya genelinde mevcut tüberküloz hastalarının akıbeti belirlenememekte ve takipleri yapılamamaktadır. Riskli hastalarda ARB testi dahi uygulanamamaktadır. Kış aylarında göğüs hastalıkları vakalarında artış olacağı düşünüldüğünde, buna uygun yatarak tedavi ve takip olanağı bulunmamaktadır.

Psikiyatri alanında; depresyon, kaygı bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu artmakta, intihar düşüncesi yaygınlaşmaktadır. Duygudurum düzenleyici ilaçların kan düzeyi ölçümü halen yapılamamakta, bu da tedavi takibini zorlaştırmaktadır. Acil serviste ajite hastalara uygun koşullar bulunmamakta, yatış gereken hastalar sevk edilmekte, kronik hastaların takip ve tedavileri aksamaktadır.”