Tekirdağ’da Newroz hesap sorma çağrısıyla kutlandı!

Tekirdağ'da yapılan Newroz kutlamasına, alanın yoğun bir polis ablukası altında olmasına ve programın son ana kadar belirsiz kalmasına rağmen yüzlerce kişi katıldı. Kürt gençlerin mitinge olan ilgisi geçtiğimiz yıla göre daha fazlaydı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Mart 2023
  • 17:30

Trakya'da 2023 Newroz’u Tekirdağ Ergene ilçesinde kutlandı. Yüzlerce işçi ve emekçinin katıldığı Newroz “Her dem Newroz, her der azadî!” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe!” şiarıyla gerçekleştirildi.

Program, ilk olarak tertip komitesinin kitleyi selamlaması ve saygı duruşuyla başladı. Ardından tertip komitesi adına konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada Newroz’un tarihinden bahsedilerek Demirci Kawa’nın zalim Dehak’a karşı mücadele ettiği belirtildi, bugün de aynı mücadelenin faşist iktidara karşı yürütüldüğü söylendi. Depremde ve sonrasında yaşanan felaketten bahsedilerek hesap sorma çağrısı yapıldı. Konuşma Newroz ateşinin 1 Mayıs’a, ardından da 14 Mayıs’a taşınacağı söylenerek bitirildi.

Komite adına yapılan konuşma sonrası kürsüye HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz çıktı. Kaçmaz, konuşmasına depremde yaşamını yitirenleri anarak başladı. Ardından, deprem bölgesinde ilk günlerde yaşananlardan bahsederek, binlerce insanın ölümünün sorumlusunun AKP-MHP iktidarı olduğunu ifade etti. Kaçmaz, HDP’nin bölgede ilk günden beri olduğunu ancak birçok konuda baskı ve yasaklamayla karşılaştıklarını ifade etti. Kürt belediyelerinin birçoğuna kayyım atandığını, HDP'de kalan küçük belediyelerle birlikte birçok canı kurtardıklarını söyleyen Kaçmaz, “Kayyım olmasaydı, belediyelerimiz birçok kişiyi kurtarabilirdi” dedi. Kaçmaz konuşmasını Kürt halkının özgürlük ve adalet mücadelesini Newroz’un ateşiyle büyütme, faşist iktidardan hesap sorma çağrısı yaparak bitirdi.

Trakya merkezli yapılan Newroz programı sanatçı Nurcan Değirmenci’nin sahne alması ve Newroz ateşinin yakılmasıyla bitirildi.

Alanın yoğun bir polis ablukası altında olmasına ve programın son ana kadar belirsiz kalmasına rağmen mitinge yüzlerce kişi katıldı. Kürt gençlerin mitinge olan ilgisi geçtiğimiz yıla göre daha fazlaydı.

Kızıl Bayrak / Trakya