İzmir Newroz'unda deprem öfkesi…

“Deprem değil iktidar öldürdü”

İzmir Gündoğdu Meydanı'nda yapılan Newroz mitingine depremde yaşanan yıkımın sorumlularına karşı büyüyen öfke damgasını vurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Mart 2023
  • 19:08

İzmir Gündoğdu Meydanı'nda yapılan Newroz mitingi saat 12.00'de başladı. Newroz alanına üç koldan; Cumhuriyet Meydanı, Liman ve Sevinç Pastanesi güzergahlarından giriş yapıldı.

BDSP: İşçilerin birliği halkların kardeşliği!

Mitinge çok sayıda siyasi parti, kitle örgütü, devrimci-ilerici ve demokrat kurumun yanı sıra; insan hakları savunucuları, Alevi dernekleri ve sendikalar da katıldı. Sınıf devrimcileri Newroz mitingine “Ölüm ve sömürü düzenine karşı, işçilerin birliği halkların kardeşliği!” şiarlı, BDSP imzalı pankart ve flamalarla katıldılar. 

Newroz mitinginde Kaypakkaya korkusu

Miting boyunca “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Biji Newroz, Biji sosyalizm!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Hükümet istifa!”, “Her yer Newroz, her yer özgürlük!”, “Newroz piroz be!”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür!” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı. 

Cumhuriyet Meydanı’na giriş yapan Partizan kortejine flamalarında İbrahim Kaypakkaya’nın resimleri olduğu gerekçesi ile polis saldırdı. Arama noktasında gerçekleşen polis saldırısında iki kişi darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınan iki kişi doktor kontrolünün ardından serbest bırakıldı.

"Deprem değil iktidar öldürdü!"

Mitinge katılan kurumlar kürsüden tek tek selamlandı. Newroz ateşi yakılmadan önce depremde hayatını kaybedenlerin yanı sıra özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler saygı duruşu ile anıldı.

Newroz mitinginde "Deprem değil iktidar öldürdü!" yazılı pankart taşındı. Newroz ateşini barış annelerinden Zekiye Alkan ve Deniz Poyraz’ın annesi yaktı. Newroz ateşinin yakılmasının ardından kürsüye çıkan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve TUAD-FED temsilcisi Salih Tekin konuşma yaptı.

Kürtçe selamlama yapan Berna Çelik’in ardından konuşan Çınar Altan şunları söyledi:

“Yastayız, deprem enkazı altında ölüme terk edilen milyonlarca kardeşimiz için ve aynı zamanda o enkazın üstünde hayatları cehenneme çevrilen kardeşlerimiz için yastayız ama sanılmasın ki sessiz kalacağız. Eğer ki bu faşist iktidar karşısında bir gün bile susarsak oradaki kardeşlerimize en büyük ihaneti yapmış oluruz. Bunu biliyoruz, susmayacağız, sorumlulardan tek tek hesap soracağız. Bu meydan hesap sorma meydanıdır. Faşist AKP ve MHP iktidarını tarihin çöplüğüne atacağımız Newroz olsun. Ant olsun ki uğruna bedeller ödediğimiz ideallerimizi ne tek adam rejimine ne de başka suretine teslim edeceğiz”

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, konuşmasına cezaevinde bulunan vekilleri ve eski eş başkanları selamlayarak başladı. Kemalbay, konuşmasında yaşanan selin ardından Tarım Bakanı'nın “Yurttaşlarımızı kaybettik ama toprak da suya doydu” açıklamasını hatırlattı. Bunun üzerine kitle hükümeti yuhaladı.

Kemalbay, “Biz öfkemizi kuşanıp yaşamı yeniden inşa edecek olanız. Yaşam hakkımızı bu haramilere terk etmeyeceğiz. Birleşik mücadeleyi güçlendireceğiz, bizler kazanacağız” dedi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise şunları söyledi:

“20 yıllık bir diktatörlüğün karanlığı sonuna doğru geliyor. Bunun inancıyla, umuduyla bugün beraberiz. Halklarımızı enkaz altında açlıkta ve soğukta ölüme terk edenlere karşı alanlardayız. Bu ülkenin başına gelmiş en büyük felaketi, saray rejimini ortadan kaldırmak için beraberiz. Yıllardır sevdiklerimizi esir aldılar, bizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar. Bizi tutsaklıkla ayırmaya susturmaya çalışanlara sesleniyoruz; işte buradayız bir aradayız”

Erkan Baş’ın ardından kürsüye çıkan ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü yaptığı konuşmada şunları vurguladı:

“Bu meydan isyanın, direnişin meydanı, Newroz’un meydanı. Bize söylüyorlar, 'Bunların gücü yok' diyorlar, hak isteyen, özgürlük ve eşitlik isteyen halklara saldırıyorlar. Asla teslim olmuyoruz. Rojava’nın, Kobane’nin, Suruç’un, Ankara’nın ruhu bu. Newroz’un ruhu, halkların eşitlik ve özgürlük mücadelesidir. Bizi ölüme terk eden, depremde bir suyu bile getirmeyen devletin karşısında acıyı sağaltan halk, devrimciler, sosyalistelerdi. Çaresiz değiliz, gücümüze güveneceğiz.”

"Bu yeryüzü bahçesinde hepimize yer var"

Sırrı Süreyya Önder konuşmasında şunları ifade etti:

"Deniz Poyraz kardeşimizin şahsında, bu mücadelede, toprağın koynuna giren tüm yitirdiklerimizi saygıyla, anıyorum. Onlara olan borcumuzu ödeyemeyiz. Sadece bir yolu var; bu topraklara barışı getirmek, özgürlüğü getirmek. Kardeşliği, eşitliği ve adaleti getirmek. Bu da sadece bizim kendi elimizde. Bu bize bahşedilecek bir şey değil, lütfedilecek bir şey değil. Pazarlıklarla alınıp verilecek bir şey değil"

Önder konuşmasının devamında "Bu yeryüzü bahçesinde hepimize yer var" diyerek mücadele çağrısı yaptı.

“Amedspor yalnız değildir!” sloganlarının atıldığı programda son olarak DTK Eş Başkanı HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk konuştu.

Konuşmalarının ardından Dengbej Xalide ve Koma Hevra konserleriyle Newroz sona erdi. Newroz mitinginin sonunda kitleye polis tarafından GBT dayatması yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir