Ankara’da Newroz mitingi

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından gerçekleştirilen Newroz mitingine polisin tüm baskı ve dayatmalarına rağmen yüzlerce kişi katıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Mart 2023
  • 18:15

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, “Newroz ateşiyle özgürlüğe!” şiarıyla Newroz mitingi gerçekleştirdi. Bu yıl düzenlenen mitingde devletin baskıları devam etti. Arama noktasında kadınların bir kabinde aranması dayatmasına karşı direnildi. Bu dayatmanın yanı sıra TİP, Halkevi, SEP, Devrimci Parti de dahil olmak üzere birçok kurumun pankartı alana alınmadı.

Miting, Kemal Kurkut şahsında yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından tertip komitesi adına Newroz metin okundu. Okunan metinde depremin baş sorumlusunun AKP-MHP iktidarı olduğu belirtilerek şunlar söylendi:

Yıkımın ve kayıplarımızın bu denli büyük olmasının baş sorumlusu AKP-MHP iktidarıdır. İnşaat oligarklarıyla kurulan rant ve talan düzeni, seçim yatırımı olarak çıkarılan imar afları, ticarileştirdikleri ve içini boşalttıkları tüm kamu kurumlarında olduğu gibi, AFAD ve Kızılay’a da yapılan liyakatsiz atamalar, tek adamın direktiflerini beklerken seferber edilmeyen imkanlar, ekipler, depremi felakete dönüştürmüştür.

Depremin yanı sıra diğer toplumsal sorunlarda da iktidarın sorumlu olduğu belirtilen konuşmanın devamında şunlar ifade edildi:

AKP-MHP faşist bloğu yalnızca depremdeki sorumsuzluklarının değil; batırdıkları ekonominin, katlettikleri kadınların, yok ettikleri basın özgürlüğünün, yarattıkları ekolojik tahribatın, bekaları için sürdürdükleri savaşın, siyasetçileri rehin tutma hukuksuzluğunun, gençlerden çaldıkları geleceğin de hesabını verecek! AKP ve küçük ortağı MHP’nin yürüttüğü savaş politikalarının İmralı’da tecrit politikalarıyla bağlantılı olduğunu biliyoruz. Yıllardır ağır tecrit ve işkence altında tutulan siyasi tutsaklar üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılmasını ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğünü talep ettiğimiz 2023 Newrozu’nu aynı zamanda iktidarın bu baskılarından kurtularak mücadeleyle elde edeceğimiz özgürlüğümüzün müjdesi olarak görüyoruz.

Komite adına yapılan konuşmanın ardından depremde enkaz altından sağ olarak çıkan ve kızını depremde yitiren Devrimci Parti Başkanı Elif Torun Öneren bir konuşma yaptı. Yaşadığı acıları kitleyle paylaşan Öneren, sorumluluğun iktidarda olduğunu belirtti.

Öneren’in konuşmasının sonrasında Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adına konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada, yaşanan acıların hesabının 14 Mayıs’ta sorulacağı belirtildi.

Son konuşmayı HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz Kürtçe yaptı. Konuşmaların ardından sanatçıların söylediği ağıtlarla miting sonlandırıldı.

Sınıf devrimcileri mitinge “Newroz hesap sorma çağrısıdır!” şiarlı pankart ile katıldılar. Mitingde “Newroz piroz be!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Doğal afet değil bu bir katliam!” sloganları atıldı. 

Kızıl Bayrak / Ankara