İstanbul’da kitlesel ve coşkulu Newroz!

İstanbul’da “Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adanan 2023 Newroz Mitingi Yenikapı Meydanı’nda gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Mart 2023
  • 12:50

İstanbul’da “Newroz ateşiyle özgürlüğe!” şiarıyla Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adanan 2023 Newroz Mitingi Yenikapı Meydanı’nda gerçekleştirildi. 

Yenikapı Marmaray’da toplanan on binlerce kişi sloganlarla meydana doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) çağrısıyla gerçekleştirilen Newroz'da, depremlerde yaşanan kayıplar sebebiyle sahne siyah görsellerle donatıldı.

Mitingin fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz...

BDSP: Newroz piroz be!

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun “Sınıfa karşı sınıf! Newroz piroz be! İşçilerin birliği halkların kardeşliği!” pankartı ile katıldığı mitingin girişinde Emeğin Kurtuluşu Gazetesi’nin son sayısı emekçilere ulaştırıldı.

Devrimci Gençlik Birliği ise hesap sorma çağrısını yükselttiği imza kampanyasını, çocuk kitaplığı için dayanışma çağrısını ve Geleceğin Sesi Bülteni’ni Newroz alanına taşıdı.

İbrahim Kaypakkaya korkusu sürüyor

Miting alanının girişinde Yeni Demokrat Gençlik flamalarına polis el koydu, polis saldırısında Partizan’dan 11 kişi gözaltına alındı. İbrahim Kaypakkaya korkusu her sene olduğu gibi bu sene de alanda kendini gösterdi.

Miting alanında keyfi yasaklar ulusal kıyafetlere yönelik de uygulandı. Gençlerin ve çocukların üzerindeki ulusal kıyafetler polis tarafından çıkarılmak istendi.

Barış Anneleri Newroz ateşini yaktı

Alana girişler devam ederken program başladı. Kitleyi selamlayan sunucular Adnan Yücel’in “Ateşin ve Güneşin Çocukları” adlı şiirini okudu. Saygı duruşunun ardından Yeşil Sol Parti’nin Maraş merkezli depremlerde yaşananları konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Newroz Tertip Komitesi adına Volkan Bulut söz alarak miting organizasyonu için teşekkür etti. Amedspor’a yönelik saldırıyı teşhir eden Bulut birlik çağrısı yaptı.

Barış Anneleri Newroz ateşini yaktı. Amedspor taraftarları alkışlarla alana girdi. Mitingde ilk olarak HDP İstanbul Eş Başkanı İlknur Birol konuştu. Kitleyi selamlayan Birol “Bizi öldürdükleri sandıkları her an kalktık yürüdük üstüne. Şimdi de yürüyeceğiz üzerlerine. Bir devri kapatıp başka bir devri açacağız” dedi.

Birol’un ardından söz alan HDP İstanbul Eş Başkanı Ferhat Encü konuşmasını Kürtçe yaptı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri sahnede kitleyi selamladı. Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına ortak Newroz metni Kürtçe ve Türkçe okundu. “Kapitalist barbarlığa karşı, halkların kardeşliği ve emekçilerin birliği için Newroz ateşiyle özgürlüğe!” başlıklı metinde, Newroz’un bu sene buruk karşılandığı belirtildi. Depremlerdeki yıkımın sorumlusunun iktidar olduğu vurgulanan metinde “Bizler antiemperyalist, antikapitalist mücadeleyi yaygınlaştırarak, bu saldırıları püskürtebiliriz” denildi.

Newroz Deklarasyonu’nun devamında ise şunlar yer aldı: 

“Newroz yeni gündür, yeni yaşamdır. Tek adam rejimine, kapitalist rant düzenine karşı isyan ve mücadele günüdür. Bizler bu ülkede onurlu yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz. Eşit, özgür ve birlikte. Haklarımızı ve özgürlüğümüzü kısıtlayan, bizleri soruşturmalar, cezaevleri, işkenceler ve katliamlarla bastırmak isteyen sisteme karşı hep birlikte kararlılıkla mücadele edeceğiz. Asla geri adım atmayacağız. Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümü başta olmak üzere halkların özgürlüğünü sağlamak, demokratik bir ülke inşa etmek, sosyal adaleti sağlamak, işsizliğe, sömürüye dur demek için hep birlikte mücadele edeceğiz. Yoksulluk kıskacında olan milyonlarla birlikte, kölelik koşullarında çalıştırılan emekçilerle birlikte, açlıkla sınanan işsizlerle birlikte mücadele edeceğiz. Yeni günde yeni yaşamı hep birlikte öreceğiz.”

Metinde emperyalist hegemonya savaşlarının Ortadoğu ve Ukrayna’da sürdüğü hatırlatılarak savaşa karşı barış çağrısı yapıldı. 

Ardından HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir konuşma gerçekleştirdi. Demir konuşmasında kadınlara yönelik baskılara değinerek “Emeğimize, kimliğimize göz dikenlerden İstanbul Sözleşmesi’ni geri alacağız. Katledilen kadınlar olarak, dün Taksim’de, bugün Newroz meydanlarında, yarın 1 Mayıs meydanlarında olacağız. 14 Mayıs’ta tüm bunların hesabını biz kadınlar soracağız” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan yaptığı Newroz konuşmasında katılanları selamladı ve depremin yıkıcı etkisinden bahsetti. “AKP-MHP bu ülkenin kaderi değil” diyen Buldan seçimlere işaret etti. Buldan konuşmasını hapishanelerdeki siyasi tutsakları selamlayarak bitirdi.

Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanı İbrahim Akın ise yaptığı konuşmada iktidarı 14 Mayıs’ta göndereceklerini vurgulayarak “Tarihsel buluşmada üzerimize düşen sorumluluğu almaya hazırız. HDP kapatılamaz HDP kapatılırsa Yeşil Sol Parti tarihsel misyonunu üstlenecektir” dedi.

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz yaptığı konuşmada deprem bölgesinde örülen dayanışmayı aktardı. Devletin bölgeye gitmediğini hatırlatan Akdeniz “Hesabını sormazsak namerdiz!” dedi. “Bugün burada yasımızı tutuyor, acımızı yaşıyoruz. Bayramımızı kutlayamıyoruz. Hesap soracağımız günler yakındır. Düğünümüzü de bayramımızı da 15 Mayıs’ta hep birlikte kutlayacağız” diyen Akdeniz, halkların kardeşliği çağrısı yaptı.

Ardından konuşan Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Eşbaşkanı Zeki Baran, iktidarın tecrit politikasını “ahlaksızlık” olarak nitelendirdi.

Mitingden notlar:

-Asrın Hukuk Bürosu, Kandıra’dan siyasi kadın tutsaklar, Hasta Kadın Tutsaklara Özgürlük için Bin Kadın Girişimi’nin mitinge göndermiş olduğu mesajlar okundu.

-Alana girişlerde HDP’nin “Sandık gönüllüsü ol” çağrısı ile masa kuruldu.

-Mitingte Arhat, Gülseven Medar ve Bandista ezgileriyle yer aldı.

-Miting bittikten sonra dağılanlara polis saldırdı çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı.

-Miting boyunca "Hükümet istifa!", "Biji serok Apo!" ve "Newroz piroz be! sloganları atıldı"

Kızıl Bayrak / İstanbul