Diyarbakır’da kitlesel ve coşkulu Newroz

2023 Newroz’unun son mitingi Diyarbakır’da gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Mart 2023
  • 18:30

2023 Newroz’unun son mitingi Diyarbakır’da gerçekleştirildi. Diyarbakır’da kitlesel ve coşkulu gerçekleştirilen Newroz “Her der Newroz, her dem azadî!” şiarıyla yapıldı.

2635’inci kez Newroz ateşi yakılan Diyarbakır’da ilk olarak Kemal Kurkut vurulduğu yerde anıldı.

Kemal Kurkut anıldı

Newroz’da öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, Evrim Alataş Caddesi'nde anıldı. Anmada Kurkut’un vurulduğu yere karanfiller bırakıldı, ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar konuşma yaparak şunları söyledi:

“Newroz yeni yaşamın umut günüdür. Newroz yaşam coşkusunun canlandığı gündür ama 2017'den beri her Newroz'da yüreğimizde acıyla yanan da bir ateş var. Bu ateşin adı Kemal Kurkut'tur. Kemal Kurkut, gencecik bir insanımız, yaşam coşkusuyla, yeni yaşam coşkusuyla Newroz meydanına gelmişti. Göz göre göre, dünyanın gözü önünde, burada katledildi.”

Katledilenlerin sesi sahnede

Maraş merkezli gerçekleşen depremlerde yaşamını yitirenlere adanan Newroz, Bağlar’da Newroz Parkı’nda gerçekleştirildi. Siyahlara bürünen sahneye, “Newroz pîroz be!” pankartının yanı sıra İran’da katledilen Jîna Emînî’nin “Bi tayê porê Jîna Emînî, em ê tekoşîna jinê bilintir bikin” yazılı pankartı ve 2017 Amed Newrozu’nda polis tarafından katledilen Kemal Kurkut’un “Kemal Kurkut ölümsüzdür!” pankartı asıldı. 

Diyarbakır Newroz programı saygı duruşu ile başladı ve kitle “Deniz Poyraz ve Nagihan Akarsel’in yoldaşları, Newroz kutlu olsun” denilerek selamlandı.

Newroz mitingi kürsü konuşmalarıyla devam etti

Miting programı çerçevesinde Newroz meydanını dolduran yüzbinlere seslenen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, öncelikle kitleyi selamladı. Sancar, kaynakların savaş politikalarına aktarıldığını vurgulayarak “yeni yaşamı kurma” ve “barış” çağrısı yaptı. “Newroz’a merhaba, AKP-MHP iktidarına da elveda. Hep birlikte göndereceğiz onları”diye devam eden Sancar 14 Mayıs seçimlerine işaret etti.

Programın devamında Ahmet Türk konuşma yaptı ve Newroz’un tarihinden bugünkü sürece, Kürt halkının kazanımlarına dönük saldırılara değindi. Türk konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Demokratik Cumhuriyetin inşası için bugün Kürt halkı önemli bir mücadele yürütüyor. 24 yıldır zindan esaretine son vermeliyiz. Bu dönem özgürleşme günü olacaktır. Kürt halkının kendi kaderini belirleme dönemi olacaktır.” 

Ahmet Türk’ün ardından Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar konuştu ve yükselen kadın mücadelesinden “çözüm sürecine”, depremin felakete dönüşmesinden seçimlerde alınacak tutuma kadar bir dizi gündeme değindi. 

Newroz’un özel konukları olarak Şenyaşar ailesinden Ferit Şenyaşar, tutuklu HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, tutuklu Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’nın eşi Zeynep Mızraklı duyuruldu.

Mitingde sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganları atıldı.

Miting bittikten sonra polis kitleye biber gazı ile saldırdı. Kitle polis saldırısına sloganlarla yanıt verdi. Saldırı sırasında 100’ü aşkın kişi gözaltına alındı.

Newroz’un final eylemleri

Diyarbakır’ın yanı sıra Şırnak-Cizre, Mardin-Nusaybin, Ağrı-Patnos, Doğubeyazıt, Konya-Cihanbeyli, Çanakkale, Balıkesir-Bandırma ve Ardahan-Göle’de Newroz ateş yakıldı.

Newroz eylemlerinde kürsülerde öncelikli olarak “Öcalan’a özgürlük” ve “14 Mayıs’ta seçim” vurgusu yapıldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı