“Şebnem Korur Fincancı serbest bırakılsın!”

Hedef gösterilen Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Ekim 2022
  • 13:15

Saray rejimi tarafından hedef gösterilen Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınmasına karşı tepkiler sürüyor. Sosyal medyada #ŞebnemKorurFincancıYalnızDeğildir etiketi ile yapılan paylaşımlardan bazıları şu şekilde:

Türk Tabipleri Birliği:

“Bir süredir yürütülen linç kampanyasının ardından bugün gözaltına alınan hocamız Dr. Şebnem Korur Fincancı'ya yapılanları asla kabul etmiyoruz. Hocamıza ve örgütümüze sahip çıkarak mücadelemizi sürdüreceğiz!”

İstanbul Tabip Odası:

“TTB MK Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınması kabul edilemez. Bilinmelidir ki TTB her zaman iyi hekimlik değerlerine bağlı bir mücadele sürdürmüştür. Şebnem Korur Fincancı derhal serbest bırakılmalıdır!”

Tıp Öğrencileri Kolu:

“TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, sürdürülen linç ve karalama kampanyalarının ardından bugün gözaltına alınmıştır. Bu gözaltının da açılan soruşturmanın da yasal bir zemini yoktur! Hocamızın ifade ettiği hiçbir cümle suç unsuru değildir! Bizlere iyi hekimlik öğretmeni, değerli hocamız Şebnem Korur Fincancı derhal serbest bırakılsın! TTB’ye, Tıp Öğrencileri Kolu’na, örgütümüze sahip çıkıyoruz!”

KESK:

“İyi hekimlik değerlerini ve halkın sağlık hakkını canı pahasına savunan TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı gözaltına alınmıştır. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Derhal serbest bırakılmalıdır. Sürecin takipçisi olacağız.”

TMMOB:

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Ülkemizin en saygın meslek birliklerinden birisi olan Türk Tabipleri Birliği'nin Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın evinin basılarak gözaltına alınması kabul edilemez. Toplumsal muhalefeti hedef alan bu hukuksuz ve saldırgan tutumu kınıyorum" dedi.

SES Genel Merkezi:

“TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın bazı siyasiler tarafından hedef haline getirilmesine rağmen yurtdışından dönerek ifade vermeye gidecekken sabah baskınıyla gözaltına alınması kabul edilemez.

Halk sağlığını savunmak, savaşa karşı olmak, bilimin gerçekliğinde yapılması gerekenleri söylemek suç değildir. TTB'nin ve Şebnem hocanın yanındayız.”

ÖHD Ankara:

“TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı halk sağlığını savunan bir hekim ve insan hakları savunucusudur. Şebnem Hoca bu sabah kabul edilemez şekilde gözaltına alınmıştır, derhal serbest bırakılmalıdır.”

İHD Amed:

“Bir bilim insanı ve insan hakları savunucusu olarak ömrünü halkın sağlığını korumaya ve başta işkence olmak üzere insan hakları ihlalleriyle mücadeleye adayan sevgili arkadaşımız, hocamız Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı derhal serbest bırakılsın.”

TÖP:

“İktidar ve medyası tarafından kimyasal silah kullanımı ile ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle hedef gösterilen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı bu sabah saatlerinde gözaltına alındı. Şebnem Korur Fincancı derhal serbest bırakılsın.”

ÇHD İstanbul:

“TTB Başkanı, insan hakları savunucusu Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın günlerdir yürütülen linç kampanyasının ardından gözaltına alınması kabul edilemez! Şebnem Hoca derhal serbest bırakılmalıdır!”

Kadın Savunması:

“İktidar ve medyası tarafından mesleğinin gereklerini ve hakikati savunduğu için hedef gösterilen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Baskılarla hakikati savunanları susturamayacaksınız.”

Barış Akademisyenleri:

“Hekim, bilim insanı, insan hakları savunucusu sevgili Şebnem Hocamız mesleğinin gereğini yerine getirdiği, hakikati haykırdığı için, çağrıldığı takdirde ifade vermeye gidebilecekken gözaltına alındı. Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir! Derhal serbest bırakılsın!”

Kadınlar Birlikte Güçlü:

“Şebnem Korur Fincancı bilim insanı, hekim ve insan hakları savunucusudur. Bu zamana kadar doğru bildiklerini söylemekten hiç vazgeçmedi. Şebnem Korur Fincancı'nın yanındayız! Yalnız Değildir! Derhal serbest bırakılsın!”

Tarım Orkam-Sen Genel Merkezi:

“Halk sağlığını savunmak, savaşa karşı olmak, bilimin gerçekliğinde yapılması gerekenleri söylemek suç değildir. TTB'nin ve Şebnem hocanın yanındayız.”

Yeşil Sol Parti:

“TTB Merkez Konseyi Başkanı, bilim insanı, insan hakları savunucusu Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı mesleğinin gereğini yerine getirdiği, bilimsel ve etik değerleri savunduğu için gözaltına alındı. Kabul edilemez. Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir! Derhal serbest bırakılsın!”

Özgürlük için Hukukçular Derneği:

“Uluslararası İnsan Hakları sözleşmeleri ışığında açıklama yapan bir hekim çağrılması durumunda ifadeye gidebilecekken gözaltına alındı. Şebnem hoca bir bilim insanı, hekim ve insan hakları savunucusudur. İnsan haklarını savunmak suç değildir!”

SODAP:

“TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakikatı iktidarın yüzüne haykırdığı için gözaltına alındı. Faşizmi yeneceğiz. AKP-MHP faşist bloğunu, tüm insanlık dışı pratiklerinin hesabını sorarak iktidardan alaşağı edeceğiz. Fincancı serbest bırakılsın!”

Kırkyama Kadın:

“Şebnem Korur Fincancı her dönem haksızlığa ve insanlığa karşı işlenen her türlü zulme karşı mücadele etmiştir. Onu en iyi işkenceye uğrayan ve hak mücadelesi veren kadınlar tanır. Doğrudan yana her zaman cesur davrandı. Boğun eğmedi. Yanındayız!”

Eşitlik için Avukatlar

“TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın bazı siyasiler tarafından hedef haline getirilmesine rağmen yurtdışından dönerek ifade vermeye gidecekken sabah baskınıyla gözaltına alınması kabul edilemez.”

Çağdaş Hekimler:

“TTB MK Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınması kabul edilemez. Bilinmelidir ki TTB her zaman iyi hekimlik değerlerine bağlı bir mücadele sürdürmüştür. Şebnem Korur Fincancı derhal serbest bırakılmalıdır! Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir!”

Demokrasi için Hukukçular:

“Hocamız insan hak ve özgürlükleri mücadelesinde en ön saflarda yer alan yol arkadaşlarımızdan. Elbette biz de hocamızla gurur duyuyoruz. İnsan haklarını savunmak ve korumak suç değildir! Hocamız derhal serbest bırakılsın!”

İklim Adaleti Koalisyonu:

“Bileşenimiz Türk Tabipler Birliği’ne yönelik baskılara karşı birlikte mücadeleye devam ediyoruz! Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir! Şebnem Korur Fincancı derhal serbest bırakılsın! Aynı zamanda ekolojik yıkım da doğuran kimyasal silah kullanımına ilişkin iddialar soruşturulsun.”

HDP Hukuk:

“TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Türkiye’nin uymakla yükümlü olduğu Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmelerini hatırlattığı için hukuksuz bir şekilde gözaltına alındı. İnsan haklarını savunmak suç değil, sözleşmelere uymamak suçtur. Şebnem Hoca derhal serbest bırakılmalıdır.”

Devrimci Parti:

“Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur. Suçüstü yakalanan iktidar, hakikati baskıyla, tehditle sindirmeye çalışıyor. Şebnem Korur Fincancı’ya yapılan hedef gösterme ve gözaltı saldırısı tüm topluma yönelik tehdittir. Saray da duysun. Savaş suçlusu olarak yargılanacaksınız.”

HDP:

“Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınması iktidarın suçlarını örtbas etme telaşıdır. Şebnem Hoca Türkiye toplumunun vicdanıdır, bilimin ve meslek onurunun gereğini yerine getirmiştir. Bu saldırılarla gerçeği gizleyemez, toplumu susturamazsınız.”

ESP:

“Türk-burjuva devletinin işlediği insanlık suçuna karşı görevini yapan TTB Bşk. Şebnem Korur Fincancı'yı gözaltına alarak katliamcılığınızı örtemezsiniz Faşist devletin kimyasal katliamlarına ve gözaltı saldırılarına karşı antifaşist mücadeleyi örgütlemek ve direnişi büyütmeliyiz.”

İşçi Demokrasisi Partisi:

“TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınması kabul edilemez. Derhal serbest bırakılmalıdır!”

SYKP:

“Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur! TTB susturulamaz! TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı bu sabah saatlerinde gözaltına alındı. Ankara Başsavcılığı da TTB Merkez Konseyi’nin görevden alınması için girişim başlattı. Fincancı’nın gözaltına alınmasına, geçtiğimiz günlerde kimyasal silah kullanımı hakkında verdiği demeç gerekçe gösterildi. Yıllardır AKP-MHP iktidarının ve faşist güçlerin hedef gösterdiği Fincancı onurlu, halka karşı sorumluluk duygusu içinde göre yapan bilim insanıdır. İktidarın bilim-dışı, piyasacı ve başarısız sağlık sistemi yönetimini bilimsel ve halkçı bir anlayışla ödünsüz biçimde eleştiren TTB yıllardır sürekli tehdit ediliyordu. Bu sabah Ankara Başsavcısının mahkemeye yaptığı başvuru, yeni bir kayyum atama girişimidir. Faşist iktidar tüm muhaliflerini şiddet ve yasadışı operasyonlarla susturmaya çalışıyor. Ama boşuna! Türkiye halkları, emekçiler ve ezilenler faşizme boyun eğmiyor, eğmeyecek! Fincancı onurumuzdur. Derhal serbest bırakılmalıdır. TTB yalnız değildir.”

Sosyalist Meclisler Federasyonu:

“Uzun süredir AKP iktidarı ve suç ortakları tarafından yürütülen linç kampanyasının hedefi olan TTB başkanı Şebnem Korur Fincancı bugün gözaltına alındı. Bilim insanlarına yönelik gerici-faşist saldırılara taviz verilemez. Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir!”

SOL Parti:

“Gözaltına alınan Şebnem Korur Fincancı derhal serbest bırakılmalıdır.”

Halkevleri:

“TTB başkanı ,#ŞebnemKorurFincancı gözaltına alındı. Halk sağlığını savunmak, savaşa karşı çıkmak, gerçekleri söylemek suç değildir! Şebnem hoca derhal serbest bırakılsın.”

Fehim Taştekin:

“Şebnem Korur Fincancı’yı iyi bir hekim, etiğinden şaşmayan bir adli tıp uzmanı, cesur bir hak ve hakikat savunucusu olarak biliriz. Siyasi lince maruz kalması kabul edilemez. Bu şekilde gözaltına aldırılması rezilliktir. #SebnemKorurFincancı

Can Dündar:

#ŞebnemKorurFincancı’nın iktidar ve medyası tarafından hedef gösterilip gözaltına alınması, tüm tabiplere değnek göstermektir. “TSK’nın zehirli gaz kullandığı iddiası araştırılsın” demek suç değil, tabip olmanın gereğidir.

@_ttb

TKP:

“AKP susturmak istediği kesimlere karşı yargıyı bir silah olarak kullanmaya devam ediyor. Erdoğan ve Bahçeli eliyle TTB’ye operasyonun önü açılmak isteniyor. TTB’nin yanındayız. Bu sabah gözaltına alınan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı derhal serbest bırakılmalıdır.”

MUÇEP:

“Meslek ömrünü insanları sağaltmaya ve işkenceyle mücadeleye adayan Şebnem Korur Fincancı’nın, Türk Tabipleri Birliği’ndeki görevine son verilmesi talep edilerek gözaltına alınması ve insan hayatını sağaltmak gibi bir görev edinen hekimlerin meslek örgütü Türk Tabipleri Birliği’nin özerkliğine müdahale edilmesi faşizan bir müdahaledir ve kabul edilemez. Türk Tabipleri Birliği üzerindeki kirli oyunlar sona erdirilmelidir. Şebnem Korur Fincancı, bir hekim olmasının yanı sıra bir insan hakları savunucusudur. Şebnem Korur Fincancı ve Türk Tabipleri Birliği’nin yanındayız.  Fincancı onurumuzdur. Suçlamalar düşürülmeli ve derhal serbest bırakılmalıdır.”

Partizan:

“Faşizm, işlediği insanlık suçunu deşifre eden, onurlu insan hakları savunucuları ve sağlık emekçilerini hedef tahtasına koydu. Kimyasal silah kullandığını açıkça ortaya koyan Şebnem Hoca geniş kitlelere gözdağı amacıyla gözaltına alındı. Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir!”

Kayıhan Pala:

“Hakkında soruşturma açıldığını bilerek yurt dışından dönen TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın, ifadesi alınmak üzere çağrılmak yerine göz altına alınması kabul edilemez. Kendisinin bir açıklaması nedeniyle TTB'nin hedef alınması da kabul edilemez.”

İHD ve TİHV:

“Dünyaca tanınırlığa ve saygınlığa sahip bir bilim insanı ve insan hakları savunucusu olan Şebnem Korur Fincancı halen Türkiye’nin en büyük ve önemli meslek örgütlerinden birinin başkanlığını sürdürürken, yine dünya çapında saygınlığa sahip uzman bir insan hakları örgütünün yönetim kurulu üyesiyken, adresi belliyken, üstelik savcılığa ifade vermeye hazır olduğunu yazılı olarak belirtmişken, yani gözaltı işlemine gerek yokken sabaha karşı ev baskınıyla gerçekleştirilen bu gözaltı işlemi hiçbir şekilde kabul edilemez. Özellikle de gözaltı işlemi sonrasında dezenformasyon amaçlı haberlerin kolluk güçlerinin marifetiyle basına servis edilmesiyle “soruşturmanın gizliliği” başta olmak üzere pek çok temel hukuk ilkesi de ihlal edilmiştir.

Asında bu gözaltı işlemi, günlerdir siyasal iktidarın damgalayıcı, itibarsızlaştırıcı ve hatta suçlulaştırıcı söylemleriyle yargı üzerinde oluşturduğu baskı ve müdahalenin bir sonucu olarak gerçekleşmiştir. Amaç bilimi, iyi hekimliği, başta işkence olmak üzere insan hakları ihlallerinin önlenmesini ve demokrasi mücadelesini engellemektir. Daha genel bir ifadeyle tüm topluma gözdağı vermektir.

Bu hukuksuzluğa derhal son verilmeli, dünyaca tanınırlığa ve saygınlığa sahip, uzmanlık alanı adli tıp olan bir bilim insanı ve insan hakları savunucusu Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı serbest bırakılmalıdır. İyi hekimliğin ve halkın sağlık hakkının kararlı savunucusu TTB’ye yönelik baskılara da aynı şekilde derhal son verilmelidir.

Kamuoyunu hakikatin yanında olmak; iyi hekimlik, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi mücadelesine sahip çıkmak için Şebnem Korur Fincancı ve TTB ile dayanışmaya davet ediyoruz.

Sevgili arkadaşımız Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı derhal serbest bırakılsın.”

İlkay Akkaya:

“Şebnem Korur Fincancı hem saygın bir hekim hem de amasız, fakatsız bir insan hakları savunucusudur. Bunun gereğini yerine getirdiği için gözaltına alınması kabul edilemez.”

TOMİS:

“Tarih:16 Aralık 2020 Sinbo fabrikası direniş çadırı! 

TTB başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, hakları için direnen işçi kardeşlerimizle birlikte yaptığımız Direniş Okulu'nda sunum yapmıştı. Şebnem Hoca derhal serbest bırakılmalıdır.”

Devrimci Liseliler Birliği:

“AKP-MHP iktidarı insanlığın ve emeğin kurtuluşu için iyi olan, güzel ve doğru olan ne varsa saldırmaya devam ediyor. Baskı ve gözaltı terörünüz bizi yıldıramayacak! Türk Tabipler Birliği başkanı Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir.”

Emek ve Özgürlük İttifakı:

“Şebnem Hoca bir bilim insanıdır ve bilim insanı olmasını gereğini bir adım dahi geri adım atmadan yerine getirdiği için hedeftedir. Siyasi iktidar kendi krizinden çıkışı için şiddetten medet umarak tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi TTB'yi hedef alıyor.”