Sağlık emekçilerinden deprem eylemi

İTO ve SES’in çağrısıyla Çapa Tıp Fakültesi önünde buluşan sağlık emekçileri 6 Şubat depremlerinde yaşananları protesto ederek, olası İstanbul depremi için önlem alınması çağrısında bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Şubat 2024
  • 14:01

İstanbul Tabip Odası (İTO) ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası’nın (SES) çağrısıyla Çapa Tıp Fakültesi ana kapısı önünde eylem yapıldı. 

Eylemde “Depremi unutmadık! 6 Şubat depreminin yıl dönümünde yitirdiklerimizi anıyoruz. Sağlık kuruluşlarının depreme dayanıklı hale getirilmesini istiyoruz!” yazılı pankart ve dövizler taşındı. 

Eylemde ilk olarak depremlerde yaşamını yitirenler adına saygı duruşu yapıldı. 

Saygı duruşunun ardından İTO adına yapılan konuşmada deprem anından itibaren sağlık meslek örgütlerinin yaptığı çalışmalar hatırlatılarak “İtibar, Saray yapılarak değil sorumluluğunu yerine getirerek sağlanır” denildi.

Konuşmanın devamında deprem bölgesinde yaşayanların hala temiz su, eğitim, barınma ve sağlık olanaklarından yoksun olduğu vurgulandı ve  “Bu acıları bir daha yaşamamak için iktidara sesleniyoruz; gelin meslek odaları ile birlikte çalışın, bizi dinleyin" denildi.

“Bir an önce önlem alınsın”

Eylemde okunan ortak açıklamada Türkiye’de yaşanan depremler ve 6 Şubat’ın ardından yaşanan gelişmeler hatırlatılarak şunlar ifade edildi:

“Aradan bir değil, yüz yıl da geçse bu acıları bizlere yaşatanları unutmayacağız.

6 Şubat depreminde hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımızı özlemle anıyor, yakınlarını kaybedenlere bir kez daha başsağlığı diliyoruz.

Ve buradan bir kez daha iktidara sesleniyoruz:

-Depremden sonra Milli Dayanışma Paketi çıkardınız.

-Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi topladınız

-Yetmedi…2023 Temmuz’unda 762 milyar lirası depremle ilgili harcamalara ayrılmak üzere 1 *Trilyon 120 Milyarlık Ek bütçe yaptınız.

-Bu da yetmedi... 2024 bütçesinde yine halktan, çalışanlardan alınan vergileri bir yıl öncesine göre ikiye katladınız.

Ama aradan geçen bir yıla rağmen deprem bölgesinde hala tek bir çivinin çakılmadığı, molozların dahi kaldırılmadığı yerler var. Milyonlarca insan adeta devasa bir konteyner kente, çadır kente dönüşmüş şehirlerde kaderlerine terk edilmiş durumdalar.

Barınma, sağlıklı beslenme ve eğitim sorunları başta olmak üzere, en temel ihtiyaçların karşılanmasında yaşanan sorunlar sürüyor.

Soruyoruz: Nereye gitti peki bu bizlerden topladığınız vergiler?

Milyonlarca insan sizden, resmî törenler düzenleyip, nutuklar atmanızı değil, başını sokacak bir çatı istiyor.

Milyonlar sizden, yaşadığı acıları istismar etmenizi, yerel seçim yatırımı olarak kullanmanızı değil, temiz su, temiz gıda, sağlık ve eğitim kurumları istiyor.

Yoksulluk ve çaresizlik kıskacındaki milyonlar sizden “rezerv alan” adı altında arsalarına çökmenizi, yüzlerce yıllık zeytinliklerine binalar dikmenizi değil, depremden etkilenen evlerinin onarım masraflarını karşılamanızı istiyor. 

Milyonlar sizden, 6 Şubat depremini “asrın felaketi” deyip “kader” olarak göstermeye çalışmaktan artık vazgeçmenizi, olası depremlere karşı bir an önce önlem almanızı bekliyor.”

Kızıl Bayrak / İstanbul