“Sağlık emekçilerini cezalandırma yasasını kabul etmeyeceğiz!”

Sağlık alanında düzenlemeler içeren kanun teklifini değerlendiren İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Saffet Ercan “Yasa çekilene kadar elimizden geleni yapacağız” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Mart 2024
  • 08:00

Sağlık alanında düzenlemeler içeren Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 22 Şubat’ta TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Sağlık emekçilerinin tepkilerine rağmen kabul edilen teklif, 1 Mart 2023 günü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Saffet Ercan ile görüştük.  Ercan, söz konusu teklifin hak arama mücadelesine yönelik bir cezalandırma aracı olduğunu vurguladı.

Düzenlemenin 1 Mart’tan itibaren yürürlüğe gireceğini belirten Ercan şunları vurguladı:

“Bahsedilen düzenleme daha önce aile hekimliği için de getirilmişti. Ancak eylemlerle ve işletilen hukuki süreçle düzenlemeyi iptal ettirmiştik. Anayasa Mahkemesi de sürecin sonucunda ‘yönetmelikle disiplin cezası verilemez’ kararı vermişti. Bu kez kanuna ‘verilecek cezaları yönetmeliğe ekleyebiliriz’ diye bir madde koymuşlar. Kendilerince AYM’nin kararını boşa düşürmüşler. Aslında yasanın bütününe bakıldığında, bunun sağlık emekçilerini cezalandırma mantığı ile düzenlenmiş olduğu görülür.  

AYM’nin iptal etmesine rağmen bir suça iki ya da üç ceza verilmesi gibi bir durum söz konusu. Çünkü bir disiplin suçunda memuriyetin gerektirdiği bir uyarı cezası, aynı zamanda artan oranlarda ek ödeme kesintisi uygulanıyor. Hatta 6 ayı aşan cezalarda sözleşme feshi yapılması hedefleniyor.

Biz meslek odaları ve sendikalar olarak bu yasanın geri çekilmesi için demokratik ve yasal mücadeleyi sürdüreceğiz.”

Bu saldırılara ek olarak yeni bir disiplin kurulunun oluşturulduğunu belirten Ercan şunları aktardı:

“Bu da bazı meslektaşlarımız için ceza verme yetkisi olan bir kurum. Sağlık emekçileri hem yasa ile hem de bu kurum üzerinden adeta cendereye alınmak isteniyor. Bu hazırlıklar tamamen çalışma koşullarına karşı yapılan itiraz, eylem ve etkinliklerin önüne geçmek için yapılıyor. Yanına yöresine başka maddeler de eklenmiş, ancak bizi en çok etkileyecek olan cezalandırmaya yönelik ciddi yaptırımlar içeren kısımlar. Diyorlar ki ‘Eğer herhangi bir hak alma mücadelesine girişirseniz karşılığında önce para cezası, sonra sözleşmenin feshi ile sizi cezalandırırız.’”

Yasaya karşı gerçekleştirilen basın toplantısı ve eylemleri hatırlatan Ercan son olarak şunları ifade etti:

“Sendikalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Ortak mücadeleye devam edeceğiz. Yasa çekilene kadar elimizden geleni yapacağız. ‘Mevcut koşullara ses çıkarmayın’ diyen bu yasayı kabul etmeyeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul