“Depremi unutma, unutturma”

Birçok ilde yapılan eylemlerde depremde yitirilenler anıldı ve depremin ardından yaşananlar protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Şubat 2024
  • 22:15

Birçok ilde yapılan eylemlerde depremde yitirilenler anıldı ve depremin ardından yaşananlar protesto edildi.

Ankara Kadın Platformu, Yüksel Caddesi’nde İnsanlık Anıtı önünden Sakarya Caddesine sessiz yürüyüş gerçekleştirerek deprem anması gerçekleştirdi. Sakarya Caddesi’nde yapılan basın açıklamasında yaşanan can kayıplarının sorumlusunun AKP-MHP iktidarı olduğu vurgulanarak şunlar ifade edildi:

“Yaşamımızı sürdürebilmek için gerekli ne varsa onları paylaşmak için, dertleşmek için, sağlık kontrolleri için, depremde bile dinmeyen şiddetle mücadele için, yaşamımızı zorlaştıran her şeyi biraz daha hafifletmek için birlikte mücadele için bir arada olmaya devam edeceğiz. İktidarın talan politikalarına karşı mücadeleyi birlikte örgütleyeceğiz. Taleplerimiz bununla sınırlı değil elbet; şiddetin olmadığı, kadınların eşit ve özgür olacağı kentleri, yeni yaşamı hep birlikte kuracağız... Unutmayacağız, affetmeyeceğiz, hesap soracağız.”

Defne’de Buradayız Hatay Derneği’nin çağrısıyla fenerli sessiz yürüyüş yapılarak depremde yitirilenler anıldı.

Kadınlar Birlikte Güçlü İzmir’in çağrısıyla Karşıyaka İskele’den İzban’a yürüyüş yapıldı. “6 Şubat depreminin 1. yılında kadınlar unutmuyor, affetmiyor, hesap soruyor” yazılı pankartın taşındığı eylemde deprem bölgesinde hala ihtiyaçların karşılanmadığı vurgulandı. Konuşmaların devamında iktidarın sözcülerinin söylemleri teşhir edildi.

İskenderun 6 Şubat İnisiyatifi çağrısıyla E-5 Karayolu üzerinde bir araya gelinerek meşalelerle Mustafa Kemal Mahallesi Sağlık Ocağı'na kadar yürüyüş yapıldı. Ellerinde depremde hayatını kaybeden yakınlarının fotoğraflarını taşıyan depremzedeler, yürüyüş boyunca sık sık “Depremi unutma unutturma”, “Deprem değil ihmal öldürdü”, “Gün gelecek devran dönecek sorumlular halka hesap verecek”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Gitmedik buradayız” ve “Ma rıhna nehna hon!” (Gitmiyoruz, buradayız!)” sloganlarını atarak, deprem sorumluluğu onlara tepki gösterdi.  Yürüyüş sonrası Mustafa Kemal Mahallesi Sağlık Ocağı önünde anma etkinliği gerçekleştirildi. Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada depremzedeler, yıkık bir duvar dibine mumlar yakıp, oraya kaybettiklerinin fotoğraflarını, çocuk oyuncaklarını ve karanfil bıraktı.

Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada hükümete seslenen SES üyeleri platformu şunları ifade etti:

“Depremden sonra milli dayanışma paketini çıkardınız. Temmuz 2023’te 762 milyar lirasını depremle ilgili harcamalara ayırmak üzere 1 trilyon 120 milyarlık ek bütçe yaptınız; aradan geçen bir yıla rağmen, deprem bölgesinde hala tek çivinin çakılmadığını, molozların dahi kaldırılmadığını görüyoruz. Barınma, sağlıklı beslenme ve eğitim sorunları başta olmak üzere; en temel ihtiyaçların karşılamasındaki sorunlar devam ediyor.”

Daha önce Antakya’da yaptığı bir yerel seçim konuşmasında “Yerel yönetimler ile merkezi yönetimler uyumlu çalışmalıdır. Yoksa hizmet gelmez” diyen Erdoğan’a da tepki gösteren TTB Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı şunları dedi: 

Peki Adıyaman’da merkezi yönetimler ile yerel yönetimler uyumlu çalışmıyor muydu? Aynı partinin insanları değil miydi? Adıyaman’a tek bir adım atılmamış, hala hasarlı binalar duruyor ve enkazların, molozların arasından geçerek yaşamını sürdürmek zorunda bırakılıyor.”

Eylemde İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban ve SES Adıyaman Şube Eş Başkanı İbrahim Halil Aydın da konuşma yaptı.

Kartal’da yapılan eylemde yürüyüşü engellemek isteyen polis gözaltı tehdidinde bulundu. Kartal Meydanı’nda Emek ve Demokrasi güçleri adına yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

"Devletin seçim dönemleri yapılan imar afları ile ruhsatsız kaçak binalara göz yumarak ilgili bilim insanları ve meslek odalarının raporlarını dikkate almayarak adeta geliyorum diyen depremlere dair hiçbir önlem almamış oluşunun enkazı altında kalıyoruz. Doğal bir afet zamanında müdahale edilmeyerek bir felakete dönüştü."

Can Atay’ın vekilliğinin düşürülerek halkın iradesinin hiçe sayıldığının da altı çizilen açıklamada "Unutmayacağız, affetmeyeceğiz", "Helalleşmeyeceğiz, hesap soracağız" sloganları atıldı.