Ortaca’da deprem eylemi

6 Şubat depremlerinin birinci yılında, Muğla Ortaca’da yapılan eylemde “Deprem değil, kar ve rant düzeni öldürür! Unutmadık, unutturmayacağız” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Şubat 2024
  • 20:05

Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin birinci yılında Muğla Ortaca’da Atatürk Meydanı’nda eylem gerçekleştirildi.

Ortaca Emek ve Demokrasi Platformu’nun yaptığı eylem saat 17.30’da Ortaca Atatürk Meydanı’nda yapıldı. “Deprem değil, kar ve rant düzeni öldürür! Unutmadık, unutturmayacağız!” yazılı ozalitin açıldığı eylemde açıklamayı depremde yakınlarını kaybeden Antakya'lı Derviş Kara okudu.

Açıklamada “Depremi de suçluları da unutmayacağız!” denildi ve siyasal iktidarın derinleştirdiği yıkımdan bahsedildi. Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

“Bugün ise rezerv alan denilerek sağ kalanların ellerindeki arsa ve evlere de sermaye için el konuluyor. Yeni ev isteyene önce borç kağıdı uzatılıyor. Yani depremzedeler, hiç suçları olmadığı bu çirkin rant ortaklığının tüm yükünü çekmeye zorlanıyor. Deprem bölgesinde başlayan bu mülksüzleştirme ve el koyma harekatı ise şimdi İstanbul ve deprem yaşamış kentler başta olmak üzere Muğla’mıza ve tüm kentlere uzanıyor. Bu kez perde olarak deprem korkusu öne sürülüyor. Büyük yıkıma neden olanlar, neden oldukları yıkımı emekçilerin ellerindekilere de el koymanın fırsatı yapmaya çalışıyor.”

Açıklamanın sonunda ise talepler şu şekilde aktarıldı:

“-Bilim insanlarının önerileri dikkate alınmalı

-Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm olmaktan çıkarılarak halk için depreme dirençli konutlar yapılmalı,

-Deprem toplanma alanları oluşturulmalı,

-Acil ve hızlı müdahale için ekipmanlar ve ekipler hazırlanmalı,

-Bir doğal afeti katliama çeviren politikalardan vazgeçilmeli; ‘Rezerv Alan’ yasası iptal edilmelidir.

-Yerel seçimleri bahane ederek halka yapılan şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğiz.”

Köyceğiz’de 6 Şubat anması için emekliler buluşması

Köyceğiz Emekliler Dayanışması her Salı saat 17.00-18.00 arasında “Emekliler Buluşması” gerçekleştiriyor. Bugün (6 Şubat) yapılan buluşmasında 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitirenler anıldı.

Kızıl Bayrak / Ortaca