Sağlık emekçileri “Sağlıklı bir gelecek ellerimizde” diyerek greve çıktı. Pek çok şehir de sağlık kurumlarında bir araya gelen sağlık emekçileri taleplerini haykırdı ve “Vazgeçmiyoruz, hakkımız olanı alacağız” dedi.
Pandemi ile birlikte çalışma koşulları ağırlaşan, AKP-MHP iktidarının saldırgan söylemleri ve sağlık politikaları nedeniyle mesleği değersizleştirilen sağlık emekçileri seslerini duyurabilmek için 14 Mart Tıp Bayramı’nda greve çıktı. Acil servisler dışında hizmet vermeyen sağlık emekçileri hastane bahçelerinde toplanarak taleplerini yineledi. Eylemlerde “Vazgeçmiyoruz. Hakkımız olanı alacağız” “Haklarımız için g(ö)revdeyiz” pankartları ve taleplerin yer aldığı dövizler taşındı.
Adana, Mersin, Antalya, Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak, Hopa, Dersim’de yapılan basın açıklamalarında Erdoğan’ın “Gidiyorlarsa gitsinler” yönündeki sözlerine de eylem grev alanında cevap veren sağlık emekçileri “Gitmiyoruz, buradayız” açıklaması yaptı. “Haklarımız, emeğimiz ve sağlık hakkımız için üretimden gelen gücümüzle iş bırakıyoruz” diyen sağlık emekçileri yarın da grevde olacak.
İstanbul’da Tıp Fakültesi Hastanesi, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Şişli Etfal Seyrantepe EAH ve Samatya hastane bahçelerinde yapılan basın açıklamalarında “hiçbir yere gitmeyeceğiz” vurgusu yapıldı.
Hekimlere engelleme
Taksim Anıtı’na çelenk bırakmak isteyen hekimler polis tarafından engellendi. Anıta yürürken hekimlerin önüne polis barikatı kuruldu.
Hekimler “Anıtı bu kadar korurken sağlık emekçileri korumadınız” diyerek polise tepki gösterdi. Polis barikatı önüne çelenk bırakan heyet adına konuşan İTO Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu 14 Mart Tıp Bayramı’nın 102’nci yıl dönümü olduğunu belirterek şunları dedi:
“Bize konuşamazsın deniyor. Tüm meslektaşlarımının 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun. Bu günler geçecek biliyoruz. Daha özgür ve güzel günlerde 14 Mart’larda buluşmak üzere”
“Hakkımızı istiyoruz”
Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi bahçesinde toplanan sağlık emekçileri pandemi boyunca yaşamını yitiren resmi rakamlara göre 553 sağlık emekçisi için saygı duruşunda bulundu. Eyleme katılarak destek veren Hekim Birliği Sendikası adına yapılan konuşmada hekimlerin zorlu koşullarda okuduğunu hatırlatarak “Aldığımız eğitimin bedelini yüksek harç miktarları, stajyer ve intern dönemlerinde tutulan bedelsiz nöbet ve sonrasında hiçbir meslek grubunda olmayan zorunlu görevlerle defalarca fazlasıyla ödedik” denildi.
“Günden güne itibarsızlaştırılan mesleğimizi yerine getirirken tehdit edildik, şiddet gördük, tükendik hatta öldürüldük” denilen konuşmada hekimlerin talepleri yinelenerek “hakkımızı istiyoruz” denildi.
İstanbul Tabip Odası adına yapılan konuşmada sağlık reformunun çöktüğünün altı çizilerek “Sağlık reformu yaptık dediler, mesleğimizi ayaklar altına aldılar. Emeğiniz ödenmez dediler, emeğimizi gerçekten ödemediler” denildi.
İstanbul’un yanı sıra Düzce, Antalya, Diyarbakır, Urfa’da da sağlık emekçileri 14-15 Mart’ta grevde.
Bursa’da yürüyüş
Greve çıkan sağlık emekçileri Setbaşı’nda toplanıp basın açıklaması yaparak Heykel’e yürüdü. Yürüyüş boyunca sağlık emekçileri sık sık, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” “Susmuyoruz korkmuyoruz hiçbir yere gitmiyoruz” sloganı attı. Setbaşı'nda toplanan hekimler adına açıklamayı Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan okudu.
Polis hekimlere yoldan yürünmemesi gerekçesiyle müdahale etmek istese de hekimler yürüyüşünü gerçekleştirdi. Heykel'e çelenk bırakıldıktan sonra bando eşliğinde İstiklal Marşı okumak isteyen hekimlere polis, bando ile okunamayacağını söyledi. Kısa süreli gerginliğin ardından hekimler bando eşliğinde İstiklal Marşı'nı okudu.