Sağlık çalışanları İzmir'de 14, 15 ve 16 Mart’ta grevlerini sürdürürler. Konak İl Sağlık Müdürlüğü önünde saat 12.30 da toplanan sağlık çalışanları alkış ve sloganlar ile sağlıkta şiddeti protesto ederek, “Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz, mücadele edeceğiz!” dediler.
Sağlık emekçileri adına ortak basın açıklamasını İZAHED başkanı Muhteber Çolak okudu. Çolak “Bütün dünyada olduğu gibi pandemi devam ederken, biz takdir ve teşekkür beklerken Sağlık Bakanlığı yeni bir aile hekimliği ödeme sözleşme yönetmeliği çıkardı” dedi. Açıklamanın devamında “30 Haziran 2021 tarihinde çıkarılan Ödeme Sözleşme Yönetmeliği ile birlikte bizler bu yönetmeliğin kabul edilemez olduğunu belirttik ve bununla mücadele edeceğimizi açıkladık” diyen Çolak, sözlerine şu ifadelerle devam etti:
"16-27 Ağustos tarihinde iki gün grev yaptık. Eylül ayında Ankara’da miting yaptık. Ekim ayında İstanbul’da iş bırakma eylemi yaptık. 4 Aralık’ta İzmir’de miting yaptık. 15 Aralık’ta grev yaptık. 8 Şubat tarihinde grev yaptık. 17-18 Şubat tarihinde iki gün grev yaptık. 14, 15, 16 Mart tarihinde grev yapacağımızı açıkladık. Bundan 5 gün önce ülkenin en üst makamından hekimlere yönelik çok üzücü ve gerçeklikle örtüşmeyen bir açıklama geldi. ‘Bu devlet onları okuttu giderlerse gitsinler. Biz de asistan ve yeni mezun hekimlerle devam ederiz’ diyen bakan ardından 14 Mart’ta sağlık çalışanlarına müjde verileceğini söyledi.”
Çolak sözlerine şu şekilde devam etti:
“Dün müjdemizi aldık. Aile hekimlerinin temel ücretlerinde artış yapacağız denildi. Döner sermaye sabitini maaşa ekleyeceğiz anlamına gelen düzenlemeler hastanelerde çalışan hekime de zam anlamına gelmiyor. Hemşire arkadaşlar için 3600 ek gösterge çıkaracağız dedi. Ama buna göre diğer meslek gruplarının ek göstergeleri de düzenlenecek mi bilmiyoruz. Bütün bu açıklamalar bizim taleplerimizi karşılamıyor. Ayrıca 14 Mart’ta yaptığı açıklama sağlıkta yaşanan sorunları çözmenin çok uzağındadır.”
Çolak son olarak sağlık çalışanlarının taleplerini sıraladı ve “Etkin bir sağlıkta şiddet yasası çıkana, Aile Hekimliği ödeme sözleşme yönetmeliği geri çekiline, ASM giderlerini karşılayacak bir ücret ödenene, ücretler düzenlenene kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
Eylemde Birlik Dayanışma Sendikası’ndan Can Kirişli, Tabip Odası adına Lütfi Çamlı, Genel Sağlık İş Genel Başkanı, SES Eş Başkanı Nursel Yücesoy konulma yaptı. Yine aile sağlık hekimleri ve aile sağlık çalışanları adına konuşmalar yapıldı. Yapılan konuşmalarda iktidarın sağlık çalışanlarına yönelik şiddet içeren, sağlık çalışanlarını hedef gösteren konuşmalarına değinilerek “Her gün bir doktor, hemşire sağlık çalışanı şiddete uğruyor” dendi. Enson Tepexwcik Hastanesi’nde bir doktorun bıçaklı saldırıya uğradığı, bir hemşirenin ise şiddete maruz kaldığı ifade edilerek sağlıkta şiddete önlem için yasa çıkarılmalı ve uygulanmalıdır dendi. Pandemi sürecindeki çalışma koşullarına değinilen konuşmalarda sağlık çalışanlarının hakları için ve şiddete karşı mücadele edecekleri vurgulandı. “14 Mart Tıp Bayramı’nı şiddetin gölgesi altında kaybettiğimiz arkadaşlarımızı anarak geçirdik” diyen sağlık emekçileri mücadele edeceklerini ve bir yere gitmeyeceklerini ifade ettiler.
Eylemi örgütleyen meslek örgütleri ve sendikalar şöyle:
İzmir Aile Hekimliği Derneği, Birinci Basamak Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Genel Sağlık İş, Ses İzmir Şube, İZASED
Kızıl Bayrak / İzmir