TTB'den aşı çağrısı

TTB, aşılamada dünyada eşitsizliğin sürdüğünü ve Türkiye'nin toplam olgu sayısında dünyada 7'nci olduğunu vurgulayarak aşı olma çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Ocak 2022
  • 10:15

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu ve Merkez Konseyi yazılı açıklamasında aşı çağrısı yaptı.

“Dünyadaki resmi verilere göre COVID-19’a bağlı 352 milyon hasta, 5,6 milyon ölüm ve toplamda 9,9 milyar dozu bulan; ama muazzam bir bölgesel ve uluslararası eşitsizlikle uygulanmış COVID-19 aşısı olarak sayılarla ifade edilebilir” denilen açıklamada Türkiye’nin dünyada toplam olgu sayısında yedinci sırada olduğu belirtildi.

Bilimsel gelişmelere aykırı kararlar alındı

Bilim Kurulu toplantısının ardından bilimsel gelişmelere aykırı olarak ilan edilen kararların hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bilim Kurulu toplantısının yapıldığı 12 Ocak 2022 ve sonrasında salgının seyrinde sahada yaşanan duruma ve bilimsel gelişmelerin sonuç ve öngörülerine aykırı olarak ilan edilen kararlar ile hızlı tanı testleri yaygın uygulamaya konulmadığı halde PCR testi uygulamalarında belirgin kısıtlamalara gidilerek testlerin önemli bir bölümünden vazgeçilmiştir. Daha önce vaka ve hasta arasında yapılan dayanaksız, tıbbi ilkelere aykırı ayrımın bir benzeri ile karşı karşıya kalınmış, temaslılarda dahi belirti varlığı halinde tarama yapılması planlanmıştır. Bulaşıcı hastalıklarda temel bir ilke olan bulaş zincirini kırma adımı yok sayılmıştır.”

Aşı olma sorumluluğu

Aşı olma çağrısı yapılan açıklama şu şekilde devam etti:

“Tüm yurttaşlarımızı da aşı takvimlerini en hızlı ve kısa sürede tamamlamaya; kendilerine, sevdiklerine, topluma karşı sorumlulukları kapsamında aşılanmaya, aşılarını tamamlamaya davet ediyoruz. Hava yoluyla bulaşma özelliği artık net olarak ortaya konulan bu etkene karşı salgın koşullarında iyi havalandırılan ortamlarda, maske ve mesafeyi de dikkate alarak sosyal buluşmalarımızı yapma konusunda özenimizden vazgeçmeyelim. Gerek orta dereceli okulların tatil edildiği bir dönemde gerek mevsimsel koşullar nedeniyle bireysel ve toplumsal sorumluklarımızı birbirimize hatırlatmak ve gereğini yapmak için çabalamak, birbirimizin sağlığını korumak için hepimize düşen bir görevdir.”