Büyük G(ö)rev'de ikinci gün

Taleplerinin karşılanması için grev kararı alan sağlık emekçileri grevi 2. gününde de devam etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Mart 2022
  • 14:10

Özlük hakları için greve çıkan sağlık emekçilerinin grevi 2. gününde de devam etti. Türk Tabipleri Birliği yapılan eylemlere ilişkin şunları dedi:

“Sağlık çalışanlarının meslek kuruluşunun aldığı karara dayalı yapacağı bu etkinlik, anayasal haklar arasında yer alan örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanımı niteliğindedir. Örgütlenme özgürlüğü önündeki hukuki engeller, hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları hem de ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler doğrultusunda yeniden düzenlenerek bu konudaki engeller kaldırılmaya çalışılmıştır.”

İstanbul’un yanı sıra Mersin, Diyarbakır ve İzmir’de de sağlık emekçileri basın açıklaması gerçekleştirerek taleplerini yineledi.

Grevin 2. gününde İstanbul Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan sağlık emekçileri taleplerini yineledi. Basın açıklamasını okuyan İTO Başkanı Pınar Saip şunları ifade etti:

“Bayram tadında bayram yapmak istiyoruz artık. Özellikle bu tıp bayramında hepimizi rencide eden söylemlerle davranışlarla karşılaştık. Ama bunların hiçbiri bizi yıldırmıyor, Sağlık Bakanlığı’ndan gelen mektup da devletin lideri tarafından kovulmuş olmak da. Çünkü biz yıllardır bu topraklarda mesleğimizi icra ediyoruz, varız, var olmaya da devam edeceğiz. Hiçbir yere gitmiyoruz. Çünkü biliyoruz başka bir sağlık sistemi kurmak mümkün. Hem hastalarımızın hem yurttaşlarımızın hem sağlık çalışanlarının hem de meslektaşlarımızın mutlu olabileceği, huzurlu çalışabileceği, emeğinin hakkını alabileceği bir sağlık sistemi kurmak mümkün.”

Saip talepleri şu şekilde sıraladı:

“- Şiddetsiz ve güvenli bir çalışma ortamı için yeni ve etkili “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılsın, mobbing ve baskılar son bulsun.

- Performans, ek ödeme değil, insanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyacak temel ücret sağlansın.

- 3600’den 7200 kadar kademeli ek gösterge uygulansın.

- Fiili hizmet süresi (yıpranma payı) sağlık hizmetlerinde çalışan tüm emekçilere yıllık 90 gün üzerinden tam olarak uygulansın.

- OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdamı yapılsın. Taşeron çalışma ortadan kaldırılsın.

- Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın. Ceza yönetmeliği kaldırılsın.

- Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.

- Liyakatsiz atamalara, tip sözleşme dayatmalarına, tıp ve sağlık bilimleri eğitimlerini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp fakültelerinin, eczacılık fakültelerinin, diş hekimliği fakültelerinin, hemşirelik fakültelerinin, sağlık bilimleri fakültelerinin ve sağlık meslek yüksekokullarının açılmalarına son verilsin.

- Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin

- Haklarında kesinleşmiş yargı karar bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın.

- Sağlık hizmeti için ödediğimiz vergiler, katkı katılım payları ve ilave ücretler kaldırılsın

- Sağlık ve sosyal hizmetlerin planlanmasından sunulmasına kadar emekçiler örgütleri aracılığıyla, halk da merkezde siyasi partiler, yerellerde ise yerel yönetimler, muhtarlıklar, örgütlü yapılar ve siyasi partiler eliyle süreçlere dâhil olsun.

- Şehir hastanelerine, özel hastanelere aktarılan teşvik ve bütçeler kamu sağlık kurumlarına aktarılsın

- Her işyerine kreş açılsın, sağlık emekçileri çocukları ile işleri arasında tercih yapmak zorunda kalmasın.

- Kamu sağlık kurumları daha demokratik bir yapıya kavuşturulsun."