İstanbul Tabip Odası (İTO), pandeminin Türkiye’deki merkez üssü İstanbul’da son duruma ilişkin basın açıklaması düzenledi. İstanbul Tabip Odası’nda yapılan toplantıda basın metnini okuyan Güray Kılıç, Omicron varyantının çok hızlı bir şekilde yayıldığını söyledi. Türkiye’de resmi verilere göre, test kısıtlamalarına rağmen günlük vaka sayısının 60 binin üzerinde olduğunu ve her gün Covid-19 sebebiyle 150 ile 200 kişinin hayatını kaybettiğini aktaran Kılıç, İstanbul’un haftalardır pandeminin merkez üssü olduğuna işaret etti. İstanbul’da yüz bin kişide bin 571 vakanın görüldüğünü ifade eden Kılıç, hastanelerdeki Covid servislerinin ve yoğun bakımların dolduğunu söyledi.
“Sağlık çalışanları hasta hasta çalışmak zorunda kalıyor”
Kılıç, doktorların artan iş ve hastalık yükünün yanı sıra güvensiz çalışma ortamıyla da tükendiğini dile getirerek, pek çok sağlık çalışanının hasta olduğu halde çalışmaya devam etmek zorunda kaldığına dikkat çekti.
Salgının kendi seyrine bırakıldığını ifade eden Kılıç, semptomu olmayan temaslılara test yapılmaması, izolasyon ve karantinanın tamamen kaldırılması veya sürelerinin kısaltılması, aşısız veya eksik aşılı kişilerin test yaptırmadan kapalı alanlara girişi ve seyahati ile kısıtlamaların kaldırılması gibi uygulamaların hastalığın yayılmasını hızlandırdığını kaydetti.
Sağlık çalışanlarının korunması için talepler
“Herkesin hastalığı geçirmesi sonucu toplumsal bağışıklık kazanılacağı beklentisinin bedeli daha fazla insanın ölümü olacaktır” diyen Kılıç, Omicron varyantının Delta varyantına kıyasla daha hafif atlatıldığına yönelik verilerin mevcut olmakla birlikte, kronik hastalık sahibi, aşısız veya hatırlatma dozu yaptırmamış kişiler için hastalığın ölümcüllüğünü koruduğunu belirtti. Kılıç Omicron sürecinde sağlık çalışanlarının korunması için şu düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti:
“-Yasal düzenlemelerle tüm sağlık çalışanlarının Covid-19'a karşı zorunlu olarak tam aşılı olması sağlanmalıdır.
-Riskli alanlarda çalışan sağlık çalışanlarına FFP2, FFP3, N95 benzeri ve üzeri koruyuculuğu olan maskeler parasız şekilde sağlanmalıdır.
- Atama bekleyen, ataması yapılmayan, kamu görevine hukuksuzca son verilen sağlık çalışanlarının ataması derhal yapılmalıdır.
- Bağışıklık yetmezliği, kronik hastalık gibi riskli durumları olan sağlık çalışanlarına risk durumuna göre kış ayları boyunca ücretli izin verilmelidir.
-İzolasyondaki sağlık çalışanlarından yedinci günün sonunda halen hastalık belirtisi olanlarda izolasyon uzatılmalıdır (10 gün). Eğer kişinin belirtisi yoksa, mevcut izolasyon kuralları uygulanmalıdır (5. gün PCR negatifse veya 7. gün işe dönüş).”
Pandemiyle “toplumsal” mücadele önerileri
Kılıç, toplumsal olarak pandemiyle mücadele edebilmek için ise şu uygulamaların yaygınlaştırılması gerektiğini savundu:
“-Vakaların saptanabilmesi için PCR testi yanında hızlı antijen testi yaygın olarak kullanılmalıdır.
-Hızlı antijen testi ve PCR testi ile saptanan vakaların aşı durumları göz önüne alınarak testi negatifleşenlerde 5 gün, hastalık belirtileri olanlarda 10 güne kadar izolasyon uygulanmalıdır.
- Kapalı ve kalabalık ortamlarda çalışanlar için aşı zorunluluğu getirilmelidir.
- Aşı kartı uygulaması ile aşısız veya eksik aşılıların kalabalık ortamlara girişine izin verilmemelidir.
- 5-11 yaş arası çocuklar için aşılama başlatılmalıdır.
- Bağışıklık yetmezliği, kronik hastalık gibi riskli durumları olan tüm çalışanlara risk durumuna göre kış ayları boyunca ücretli izin verilmelidir.
-Maske kullanılması, zorunlu olmadıkça kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunulmaması, kapalı alanların havalandırılması sağlanmalıdır.”
Saip: Toplumu aşılanmaya çağırıyoruz
Basın açıklaması sonrası söz alan Prof. Dr. Pınar Saip, İstanbul Tabip Odası olarak pandemi sürecine ilişkin 3 bin 895 doktorla yaptıkları anket çalışmasına dair değerlendirmelerde bulundu. Saip, çalışma sonuçlarının ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşılacağını belirterek, anket yaptıkları doktorlar arasında kronik hastalığa sahip yahut hatırlatma dozlarını yaptırmamış, aşılanmamış doktorların Covid-19’u daha ağır geçirdiğini gözlemlediklerini iletti. Saip, aşılamanın önemine vurgu yaparak topluma yaygın aşılama çağrısı yaptı. Sağlık Bakanlığı’na ise bir an önce taleplerini yerine getirmesi için çağrı yaptı.