Nisan başında Brezilya’da bir gün içinde 4 binden fazla korona ölümü kaydedilmişti. Aralık ayından bu yana biriken üçüncü korona dalgası her zamankinden daha sert vuruyor. Yeni virüs varyantı P1 ülkenin büyük bölümünde vahim bir duruma yol açtı. Hastaneler aşırı doluyken, yoğun bakım tedavisi kriz içerisinde. Öyle ki, sakinleştirici ve anestezikler genellikle eksik ve birçok hastanede tüm solunum cihazları dolu. Ağır hastaların acil bakımının artık bir güvencesi bulunmuyor, sayısız insan tıbbi yardım almadan ölüyor. Bunların yanı sıra, salgın tehdidi altında virüse karşı mücadele eden sağlık emekçileri çalışamaz durumda ve ciddi psikolojik stres yaşıyor.
Jair Bolsonaro’nun izlediği korona politikası sonucu virüs yayılmaya devam ediyor. Şimdiye kadar yaklaşık 380 bin korona ölümü bildirildiği ülke “felaketin eşiği”ne sürüklendi.
Ülkedeki “ikinci salgın” açlık
Pandeminin etkilerinin yanı sıra bir başka büyük “felaket” ise ülkedeki açlığın son yıllarda yeniden arttığıdır. 2004 ve 2013 yılları arasında Lula da Silva yönetiminin “sıfır açlık” programı (“Fome Zero”), açlığın geriletilmesinde etkili olmuştu. Bunun sonucu, 2014 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı tarafından açlık haritasından çıkarılmıştı. Fakat 2015’ten bu yana devletin destek programları, özellikle de Bolsonaro’nun Ocak 2019’da iktidara gelmesinden bu yana neredeyse tümden kaldırıldı.
O zamandan beri, Brezilya’da açlık çeken insan sayısı büyük oranda arttı. Ünlü Friedrich Ebert Vakfı’nın da dahil olduğu Brezilya Gıda Egemenliği ve Güvenliği Araştırma Ağı tarafından yakın zamanda yayınlanan bir araştırmaya göre, 2020’nin sonuna kadar yaklaşık 117 milyon Brezilyalı “gıda güvenliği”nden mahrum kaldı. 19,1 milyon insan ise açlıkla yüz yüze bulunuyor.
Nüfusun yarısından fazlasının tehdit eden “gıda güvenliği” yoksunluğu; et, süt ürünleri veya sebze gibi bazı yiyeceklerin artık masada olmadığı, gıdaların kalitesinin düştüğü anlamına geliyor ve bunlar yetersiz beslenme tehdidine denk düşüyor. “Ação da Cidadania” adlı sivil toplum örgütü başkanı Daniel Souza, Brezilya’nın açlıkla “başarılı bir şekilde mücadele ettiği bir dizi programın son yıllarda ortadan kaldırıldığına” dikkat çekerken bunun sonrasında açlığın katlandığını belirtiyor.