Çiftçiler Ayakkabı’da kâr uğruna işçilere kar zulmü

Hadımköy’de bulunan Çiftçiler Ayakkabı fabrikasında işçiler saatlerce aç-susuz mahsur kaldı, ardından kilometrelerce yürüyerek ertesi gün akşam saatlerinde evlerine vardı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Ocak 2022
  • 12:30

Kapitalistler, yoğun kar yağışı ve kötü hava koşullarını da işçileri daha fazla sömürmenin ve daha fazla kâr etmenin fırsatına çevirdi. 

İstanbul Hadımköy’de bulunan Çiftçiler Ayakkabı fabrikasında işçiler saatlerce aç-susuz bir şekilde mahsur kaldı, ardından kilometrelerce yürüyerek ertesi gün akşam saatlerinde evlerine vardı. Çiftçiler Ayakkabı fabrikasından bir işçi yaptığı ses kaydı ile yoğun kar yağışı nedeniyle işçilere yaşatılanları şu şekilde aktardı:

“24 Ocak tarihinde Valilik öğlen saatlerinde ‘her yer kapatılsın’ diyerek kar uyarısı yapmıştı. Arkadaşlarımız ustalara ve müdüre ulaşarak durumu anlatarak erken çıkmak istediklerini belirtti. Müdür de ‘Burası okul değil. Valilik kararına uymak gibi bir lüksümüz yok’ diyerek işçileri geri çevirdi.”

Fabrikada işçilere aç-susuz mahkumiyet ve köle muamelesi

Paydos saati için önce 15.00, ardından 16.00 denildiğini sonrasında ise “Zaten yollar kapandı, çalışsınlar 17.00’ye kadar” denilerek 17.00’de paydos ettirildiklerini belirten Çiftçiler Ayakkabılar işçisi şu şekilde devam etti:

“İşyeri Müdür Fatih Demirkağan paydos saatini duyurdu ve ortadan kayboldu. 17.00’de işçiler paydos etti. Ancak yollar tamamen kapanmış, hiçbir ulaşım kalmamış. Neredeyse 700 işçi fabrikaya geri dönerek mahsur kaldı. Bir grup arkadaş 21.00’de fabrikadan çıkarak Hadımköy-Arnavutköy arası yürüdü. Gece 02.00’de eve vardılar. Diğer arkadaşlarımız gece 00.00’a kadar fabrika aç kaldı, yemek getirilmedi. Fabrikanın kantininde çay ve 3 bisküvite 50 TL verdiler. Gece 03.40’a kadar işçileri soran olmadı. 03.40’ta birer parça dürüm gönderdiler. Sabah 07.00’de de ‘Biz bir şey yapamıyoruz. Kendi imkanlarınızla gidin’ dediler. 07.00’de yola çıkan işçiler Esenyurt, Beylikdüzü üzerinden evlerine 15.00’da varabildiler. Yaşı büyük işçiler aç, susuz 18.30-19.00’da evlerine varabildiler. Sesimizi duyurun. Arkadaşlarımız büyük zulüm gördü. Kimse kimsenin kölesi değildir.”