Orman yangınları ve rant politikaları

Yaşananlar yangınların esas sorumlusunun saray rejimi ve onun rantı esas alan politikaları olduğunu gösteriyor. Ülke yanarken saray sözcüleri ya da bakanları tarafından yapılan baştan savma açıklamalar da esas suçlunun kimliği hakkında fikir veriyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Temmuz 2021
  • 18:10

Birçok bölgede peş peşe başlayan orman yangınları yayılmaya devam ediyor. Bodrum, Adana, Osmaniye, Mersin, Kayseri, Didim, Muğla’nın Marmaris ve Milas ilçelerinde ormanlık alanlarda çıkan yangınlar yerleşim alanlarına sıçrarken Manavgat’ta üç kişinin ve çok sayıda hayvanın hayatını kaybettiği açıklandı. Başta Manavgat olmak üzere Akdeniz Bölgesi'nde çıkan yangınlar Kıbrıs'ta da hissedildi. Özellikle adanın kuzeyindeki bölgelerde gökyüzünün renginin değiştiği ve kül yağışının görüldüğü belirtildi.

 ‘Sarayın Gobels’i İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yangınların ortaya çıkış sebebi üzerine soruşturma başlatıldığını duyurdu. AKP-MHP rejiminin bakanları orman yangınları devam ederken ekranlarda boy gösterdi ve içi boş açıklamalar yaptılar. Yangınların çıkış nedenlerine ilişkin burjuva medyada ise çok sayıda spekülatif haber dolaşıyor.

Bunların çıkış nedenlerinin ötesinde son yıllarda orman yangınları ve yangınlarla yok olan ormanlık alanlar artıyor. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, son 11 yılda 98 bin 950 hektar orman alanı yanmış. Verilere göre 2020’de, 3 bin 399 yangında 20 bin 971 hektar orman alanı yanmış. Bilinmeyen yangınların oranı 2011 ile 2015 yılları arasındaki 5 yıllık dönemde yüzde 40,8’ken, bu oranın 2016 ile 2020 arasındaki 5 yılda yüzde 51’e çıktığı belirtiliyor. Gerçeği yansıtmayan resim açıklamalar bile, tablonun vahametini gözler önüne seriyor. 

Yine aynı verilere göre orman yangınlarının %87’si insan kaynaklı sebeplerle gerçekleşiyor. Tekil olarak insanların hataları değil iktidarın rant politikaları nedeniyle orman yangınları artıyor. Neredeyse her yanan orman alanı kısa sürede ranta ve yapılaşmaya açılıyor. Orman alanlarının kontrolsüz yerleşime ve turizme açılması yağma ve talan düzeni kuran AKP-MHP iktidarının izlediği politikaların ürünüdür.

İktidarın yangınlara karşı ciddi önlemler almaması, yangın söndürme çalışmalarını ağrıdan alması -örneğin yangın söndürme uçaklarının etkin bir şekilde kullanılmaması-, sabotaj ihtimalinin ciddi bir şekilde araştırılmaması, yanan ya da yakılan alanların rant uğuruna imara ve turizme açılması vb… Bu olgular, yangınların esas sorumlusunun saray rejimi ve onun rantı esas alan politikaları olduğunu gösteriyor. Ülke yanarken saray sözcüleri ya da bakanları tarafından yapılan baştan savma açıklamalar da esas suçlunun kimliği hakkında fikir veriyor.