Brezilya'da 17 milyon hayvan hayatını kaybetti

Brezilya'da 2020'de meydana gelen orman yangınları sonucunda yaşamını yitiren hayvanların sayısı-nın 17 milyona ulaştığına dikkat çeken uzmanlar, bu durumu "kıyametvari" olarak tanımlıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Aralık 2021
  • 21:55

Brezilya’da yapılan bir araştırmaya göre, 2020 yılı içerisinde Pantanal Sulak Alanları’ndaki  orman yangınlarında yaşamını yitiren hayvan sayısının 17 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Bu hayvanlar arasında, sürüngenler, kuşlar ve primat maymunlar da yer alıyor. Çok büyük bir alanı etkileyen orman yangınları, ocak ve kasım ayları arasında devam etti ve dünyanın en geniş tropikal sulak alanın yüzde 30’unu yok etti.

Bölgedeki yangın ekolojisini yakından takip eden uzmanlar, 2020 yangınlarını "kıyametvari" olarak tanımlıyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı Brezilya ofisinden Doktor Mariana Napolitano Ferreira, 22 bin farklı yangın tespit ettiklerini belirtti. 

‘Biyoçeşitliliğin sonu gelecek’

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Manchester Metropolitan Üniversitesi'nden Doktor Alex Lees, "Bu yangınlar, boyutları nedeniyle sıra dışıydı ve açıkça bölgedeki dev boyutlu kuraklıkla ilişkiliydi" dedi. Alex, Pantanal Sulak Alanları’nın bu şekilde yanmaya devam etmesi halinde biyoçeşitliliğin sonu olacağını öngörüyor.

17 milyon hayvana nasıl ulaşıldı?

Bilim insanları sulak alanlardaki yangınlara 48 saat içinde ulaşırken, bu alanlarda, aralıklı şekilde bir rota izleyerek buldukları her yaşamını yitirmiş hayvanı inceledi. Böylece yaklaşık 300 tür hayvanı tanımlamayı başardı. Dolaştıkları alan üzerinden bir tahmin yaparak, toplamda ne kadar hayvanın hayatını kaybettiği noktasında bir sonuca ulaştı.

 “Yılanların azalması ekosisteme büyük etki yapacak”

Araştırma ekibinden Doktor Walfrido Moraes Tomas, yıkım yaşanan alanın büyüklüğü nedeniyle elde edilen sonuçlara şaşırmadıklarını söylüyor. Walfrido, kendisini asıl şaşırtan şeyin, özellikle bazı türlerin diğerlerinden daha fazla etkilenmesi olduğunu ifade ediyor. "Ölü yılan sayısının ulaştığı inanılmaz rakam bizi katlanma faktörü üzerinde düşünmeye itti" diyen Walfrido, "Yılanlar, kurbağa gibi hayvanlardan beslenir. Yılan nüfusunun bu denli azalması, ekosisteme büyük etki yapacaktır" endişesini paylaşıyor.

Biyoçeşitliliğin yoğun olduğu bölgeler

Brezilya, Paraguay ve Bolivya'ya yayılan tropikal sulak alanlar, dünya üzerinde biyoçeşitliliğin en yoğun olduğu bölgeler. 140 ila 160 bin kilometrekarelik bir alanda binlerce farklı tür jaguar, karıncayiyen, göçmen kuş yaşıyor.

Araştırmacılar, giderek sık yaşanan orman yangınlarının, insan kaynaklı iklim değişikliğinin en görünen sonuçlarından biri olduğu noktasında hemfikir.