Ölüm orucundaki trans tutsak için duyarlılık çağrısı

Tekirdağ Hapishanesi’nde bulunan trans tutsağın “cinsiyet uyum ameliyatı” olma hakkının gaspına karşı, arkadaşları İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı yaparak duyarlılık çağrısında bulundular.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Temmuz 2018
  • 12:06

Tekirdağ 2 No’lu Hapishanesi’nde bulunan trans tutsak Buse “cinsiyet uyum ameliyatı” olma hakkını Adli Tıp Raporu ile hak etmiş olmasına rağmen Adalet Bakanlığı “operasyonun aciliyeti yok” gerekçesiyle ameliyatı engelliyor. Bu engelin ortadan kalkması için ölüm orucuna giden Buse, eyleminin 31. gününde. Bugün arkadaşları ile avukatı Eren Keskin, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde yaptıkları basın toplantısında kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundular.

Saat 12.00’de yapılan toplantıda “Cinsiyet uyum ameliyatı haktır. Gasp edilemez” yazılı ozalit açıldı. Daha önce Buse’nin 30 ve 60 günlük 2 açlık grevi yaptığının belirtildiği basın açıklamasında, Buse’nin devletten iyilik beklemediği belirtilerek, “Buse, Medeni Kanunun 40. maddesinde 'cinsiyet değişikliği' olarak yer bulan cinsiyet uyum operasyonu için tüm prosedürleri yerine getirmiştir. Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu, 21 Temmuz 2017 tarihli raporu ile ‘kişinin transseksüel yapıda olduğu ve cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından uygun olduğu’ şeklindeki durum tespiti yapmış, mahkeme de bu raporu dayanak alarak Buse'nin cinsiyet uyum operasyonu için izin kararı vermiş ve bu karar kesinleşmiştir” denildi.

Açıklamanın devamında kazanılmış hakkının gasp edilmesine karşı Buse’nin 31. gününde olduğu belirtilerek duyarlılık çağrısı yapıldı.

“Buse kendi içindeki hapishaneden kurtulmayı önceliyor”

Açıklamanın ardından söz alan Avukat Eren Keskin, müebbet hapis cezası alan Buse’nin Erzurum’da avukatı olmadan yargılandığını belirtti. Buse’ye davayı yeniden gördürmeye çaba harcamak istediğini söylediğinde Buse’nin yanıtının kendisini çok etkilediğini ifade eden Keskin, “Buse kendi içindeki hapishanede kurtulmayı önceliyor” dedi.

Cinsiyet uyum ameliyatının Buse’nin birebir kazandığı bir hak olmasına rağmen, ameliyat hakkının gasp edilmesine karşı sürdürdüğü ölüm orucu eylemi için kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul