Ranta, talana, savaşa ve diyanete dev bütçeler ayrılırken, eğitime çok kısıtlı bir miktarda bütçe ayrılıyor. Salgın döneminde verilen uzaktan eğitimde yaşanan sorunlar da ayrılan bütçenin ne denli kısıtlı olduğunu gözler önüne seriyor. Okullardaki kütüphane yetersizliği de eğitime gerekli kaynağın ayrılmadığını ortaya koyuyor.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a verdiği soru önergesine Bakanın cevabı okullardaki kütüphanelerin durumunu gözler önüne serdi. Bakan Selçuk, 54 bin 36 resmi okulun bulunduğu ülkede yalnızca 26 bin 173 okulda kütüphane bulunduğu ifade etti. Devamında şu bilgiler verildi:
“2014 yılında başlayan Okuma Kültürü ve Z-Kütüphane Projesi kapsamında açılan Z- kütüphane sayısı, Ekim 2020 tarihi itibarıyla 81 ilde toplam 1886’ya ulaşmıştır. Bunların 1.714'ünün kurulum ve donatımı Bakanlığımız genel bütçe ödeneğinden karşılanmış olup 2019-2020 eğitim öğretim yılı sonu verilerine göre, sınıf kitaplıkları hariç toplam 26 bin 173 okulun kütüphanesi bulunmaktadır.”
Diğer yandan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise MEB’e bağlı 55 bine yakın okulun bulunduğunu, Türkiye’deki okullarını sayısının özel okullarla birlikte 70 bine ulaştığını vurgulayarak “Kütüphane konusunda okulların ciddi eksikleri bulunuyor. Ülkemizde her 2 okula bir kütüphane düşüyor. Bu, okulların yarısında kütüphane olmadığı anlamına geliyor” dedi.