Kobanê Davası 18. duruşma 7. oturumu

Kobanê Davası 18. duruşması 7. oturumunda avukat Kenan Maçoğlu, mahkeme heyetine, “Gizli ve açık tanıkların yaptıkları ile sizin yaptıklarınız aranızda bir fark göremiyorum” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Kasım 2022
  • 22:30

Kobanê Davası’nın 18. duruşma periyodunun 7. oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda bulunan Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada söz alan Kürt siyasetçi Gültan Kışanak, dosyaya bin 400’e yakın evrak konulduğuna dikkat çekerek, buna dair söz hakkını daha sonra kullanacağını belirtti.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, on binlerce evrakın dijital olarak kendilerine tebliğ edildiğini aktararak şunları söyledi:

“Bir yargılama olsaydı, bu bütün bu belgeleri incelemeye gerek duymaksızın, heyetinize güvenip savunma bile yapmazdık. Gelen evraklardan anlaşılacağı üzere, tek bir dosyada azmettirici olarak geçseydik, dosyaya dahil olurduk. Benim azmettirdiğime dair tek bir kişinin suçlaması yok. Soruşturma davasında yok, evraklarda yok. Bir araba camı kırma olaylarında bile yok. Ama biz azmettirici olarak yargılanıyoruz.”

TJA aktivisti Ayla Akat Ata, “Bu dosyalar hakkında söz kurmayacağım, bu dosyalara bir kumpas ile dahil edildik. O yüzden söz kurmayacağım” dedi.

Siyasetçilerin ardından avukat Kenan Maçoğlu, tanık Merdan Rüştüovalıoğlu’na dair hazırladığı sunumu izlettirerek şunlar ifade edildi:

Merdan konuştuğunda, sizler soru sorduğunuzda, Merdan cevap verdiğinde, ayrı bir haz alıyordunuz. Merdan gizli tanık iken de çocuğunuz gibi sahiplendiniz. Merdan 8 sene sonra ortaya çıktı. Allah’ın hikmeti herhalde, 8 yıl boyunca kimsenin bilgisi yokken, sonra kendisi mahkemenize ulaştı. Merdan, 130 sayfaya kadar ifade verdi. Olmadı ayrıntılar verdi, herkesi bir şekilde bir yerde gördü, örgütün üst kademesi ile dahil olduğu toplantılara katıldığına dair ilginç bilgiler verdi.

Ardından tanıkların yaptığıyla heyetin yaptığı arasında fark olmadığını vurguladı.

Kobanê Davası’nda delillerin tümü yalan

Kürt siyasetçi Zeynep Ölbeci söz alarak Kürtçe beyanlarda bulundu. Ölbeci, “Mahkeme heyeti bize düşmanlık taslıyorsa ona göre biz de tavır alalım. Merdan Rüştüovalıoğlu’nun beyanları tutuk gerekçem yapılıyor ama biz de biliyoruz savcının elinde de bir şey yok. 2019 yılından bu yana hakkımda açılan dosyaları getirip bu davaya koymuşlar. Çünkü ellerinde benimle ilgili bir şey yok” diyerek tahliyesini talep etti.  

Ölbeci’nin ardından HDP eski Parti Sözcüsü Günay Kubilay tutuk incelemesine dair konuştu. Sonrasında HDP MYK eski üyesi Alp Altınörs de Kobanê Davası’nın iki kere somut delilerle çökmesine rağmen mahkemenin ısrarla tutuklanmalarına devam yönünde karar verdiğini belirtti. 

Avukat Kazım Bayraktar’ın beyanıyla devam etti. Sonrasında konuşan tutuklu siyasetçi Nazmi Gür şunları söyledi:

“Bizim bu açık ve gizli tanık beyanlarının tamamıyla yalan olduğunu delillerle ispatlamamıza rağmen sizde bir soru işaretine yol açmıyor mu diyeceğim ama demek ki açmıyormuş. Yalan deliler üzerine kurulan bir dava var önümüzde, ama siz hala kendinizi savunun diyorsunuz. Hadi onu da geçtik savunmalarımıza müdahale ediyorsunuz.” 

Duruşma yarın saat 10.00’a ertelendi.