Kobanê Davası 15. duruşması 2. günü

Kobanê Davası'nın 15. duruşması ikinci gününde devam etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Temmuz 2022
  • 17:30

Kobanê Davası’nın 15'inci duruşması 2’inci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görüldü.

Duruşmada söz alan avukat Kenan Maçoğlu, duruşmanın birinci günü yaşanan tartışmaları hatırlatarak heyete yeni ajandalar verildiğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

Gizli tanıkların usule aykırı olarak gizli dinlendiğini belirten Maçoğlu “Gizli tanıkların yalan söylediği ifadeleriyle ortaya çıktı ama bunlar HTS kayıtları da ortaya çıkacak. Bunlar birkaç ay cezaevinde kalmamak için yalan ifade veriyorlar ama yalan tanıkları nedeniyle ceza alacaklar” dedi.

Maçoğlu’nun ardından konuşan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yasalara uymayan uygulamaların yaşandığını belirterek şunları söyledi:

“Fiilen tutukluyuz. Tutuklu muamelesi görüyoruz. Ben Kobanê olaylarına ilişkin tutukluluğumun limitini aştım. Asliye Ceza Mahkemelerinde tutukluluk süresi en fazla 18 aydır ama biz hala içerdeyiz. Bunu tutukluluğumun 20’inci ayında da bunu dile getirmiştim. Edirne Cezaevi Asliye Ceza Mahkemesindeki tutukluluğumun işleme konulmadığına ‘Örgüt üyeliği’ nedeniyle tutuklu bulunduğumu söyledi. O zaman ben Kobanê olayları nedeniyle tutukluluğumu ne zaman yerine getireceğim diye itiraz ettiğimde sürecin hukuksuzluk olduğu ortaya çıkınca Kobanê olayları ‘Terör suçları’ kapsamına alındı. Hukuk işleyecek bir gün. Hukuk işlemeye başlayınca bunun nasıl bir hukuksuzluk olduğunu anlatacağım. Gelen evrakları reddediyorum. Tüm tanıkların huzurda dinlenilmesini talep ediyorum.”

HDP eski MYK üyesi Nazmi Gür, yandaş medyanın yazdıklarının yalan olduğunu vurgulayan bir konuşma yaptı.

Gür’ün ardından söz alan Ayla Ata Aka, kendisine ait HTS kayıtlarının incelenmesini talep etti.

Mahkeme heyeti ara kararında Sibel Akdeniz’in mazeretini reddetti. Duruşmanın devamının görüleceği 28 Temmuz’da Akdeniz’in dinlenmesine karar verdi.