Demirtaş: Tanık kumpası itiraf etti

Kobanê Davası'nda itirafçı Kerem Gökalp'ın ifadelerine dikkat çeken Selahattin Demirtaş, "Savcı Ahmet Altun'un kumpas kurduğunu kulaklarınızla duydunuz" dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Nisan 2022
  • 16:20

Kobane Davası’nın 11’inci duruşması 7’nci gününde Sincan Hapishanesi Kampüsü’nde görülüyor. İddia makamı dosyaya gelen bilgi ve belgeler ile tanık beyanlarını, esasa dair mütalaada dikkate alacağını belirtti. İddia makamı aynı zamanda tutuklu siyasetçileri bir kez daha mütalaasında hedef alarak şunları dedi:

“Sanıkların savunma yapmadıkları, çeşitli bahanelerle savunma yapmadığı, mazeret ileri sürdükleri, duruşmaya katılmaktan feragat ettikleri, tanık dinlemeye devam edildiği, duruşmayı uzatmaya yönelik olduğuna dair mahkemece uyarıda bulunulması gerektiğini düşünmekteyiz”  

İddia makamı itirafçı Kerem Gökalp’in “Fiziken görmedim, tanımıyorum” dediği Kamuran Yüksek’e dair iddialarını, bir önceki celse dinlenen ancak siyasetçilerden şikayetçi olmayan müştekilerin beyanlarını da gerekçeler arasında sıraladı. Savcılık aynı celselerde dinlenen tanıklardan Sami Baran’ın “Emniyetteki polisler elinde notlar vardı benim söylemediğim şeyler yazıldı” sözlerini ise görmezden geldi. 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, söz aldı. Demirtaş şunları ifade etti:

“Çünkü soruşturma savcısı bir siyasi saik, hedef aldığı siyasi perspektif doğrultusunda hareket ederken, delil oluşturmak zorundaydı. Bu tanıkların hiçbiri durup, dururken ‘Biz Kobanê olayları hakkında bilgi vermek istiyoruz’ dememişler. Tanıkların hiçbiri ilk beyanlarında Kobanê olaylarına değinmemiş. Soruşturma savcısı elinde delil olmaması, tek somut delil olmamasına rağmen delil yaratmak istiyordu. HDP’nin tweetlerine dair AİHM Büyük Daire’den bir karar çıkıyordu, bunu biliyordu. AİHM Büyük Daire tarafından çürütüldüğü için sağlam bir delil olmayacaktı. O yüzden sağlam bir delil üretmesi gerekiyordu. Cumhurbaşkanı adaylığım sürecinde o dönemde benim rakibim olan Erdoğan’a açık bir çağrım vardı; ‘Benim Kobanê olayları ve olaylarına dair açık bir şekilde çağrı yaptığımı ispat ederseniz, sizin lehinize çekileyim’ dedim.” 

Soruşturma savcısının harıl harıl tanık, itirafçı, gizli tanık aradığını belirten Demirtaş itirafçı Kerem Gökalp’ın 6 gün süren sorgusundan 16 sayfa ifade tutanağı çıkmasına dikkat çekti. Gökalp’ın itiraflarına ilişkin konuşan Demirtaş şunları dedi:

“Elimizdeki ifadeye göre o sırada Kerem Gökalp, 14 yıl boyunca dağda silahlı faaliyet yürüttüğünü anlattı. Kerem Gökalp Şırnak’taki ifadesinde 113 örgüt üyesi ve yöneticisinin ismini vermiş. Çoğu kod isim. Kendi anlatımlarına göre; 14 yıl boyunca ne kendisi ne 113 kişinin tek biri bile silahlı eyleme katılmamış, silahlı eylem talimatı vermemiş. 14 yıl boyunca Kerem Gökalp dağ tepe dolaşırken silahın yüzünü görmemiş. Silah geçmiyor. Sadece kendisinin değil 113 kişinin de silahlı eyleminden, talimatından, gördüğünden söz etmiyor. Silah sesi, eylem talimatı duyduğunu dahi söylemiyor”

Altun’un tanığı kumpasını ortaya çıkardı

Mahkeme heyetinin ve savcılığın Kerem Gökalp’e yönelttiği soruların HDP’yi hedef aldığını belirten Demirtaş şöyle devam etti:

 “Kerem Gökalp beraat karşılığında Ankara’ya çağrıldı ve bu ifadeleri verdi. Muhtemelen önce söylemedi, 6 gün boyunca tartıştılar, konuştular, vaatlerde bulundular ve en son Savcı Ahmet Altun beraate karşı hakkımda ifade vermesi için ikna etti. Kerem Gökalp, ‘Savcı bana bunu bunu söyledi tutanağa geçti’ dediğini itiraf etti. Kerem Gökalp, ‘Bana Kobanê ile ilgili bir şeyler söyler misin? Ben de tamam dedim sonra beni Ankara’ya getirdiler’ dedi. Ben benim açıklamamı nasıl kelime kelime hatırladığını sorduğumda ‘Savcı yazdı’ dedi. Kerem Gökalp’e ‘Konuşacaksın’ dediler ama bu tek başına yeterli değildi. Ardından tutanağa Kamuran Yüksek’i geçirdiler. ‘Talimatı Kamuran Yüksek getirdi dersin’ dediler. Ama inandırıcı olsun diye de Kerem Gökalp’e ‘Kamuran Yüksek’i hiç tanımıyormuş gibi davranacaksın’ dediler. Tanığın beyanı inandırıcı olsun diye ‘Sen Kamuran Yüksek’i hiç tanımıyorsun’ diye tembihlediler. Açık tanık Kerem Gökalp ve gizli tanık Mahir’in ifadelerinde de cümle cümle benim yaptığım açıklamalar aynı, verdiği beyanlar aynı. Mahir, Kerem’den bir ay önce ifade vermiş. Kerem ve Mahir Kobanê dönüşü yaptığım açıklamaları aynı cümlelerle nasıl hatırlayabilirler. Çünkü yanlarında Ahmet Altun var bu kadar basit.” 

Demirtaş’ın beyanının ardından duruşmaya bir saat ara verildi.