Kobanê Davası 11. duruşmasında 8. gün

Kobanê Davası'nda 11. duruşmasının 8. gününde konuşan HDP eski Sözcüsü Günay Kubilay, "AİHM kararlarını, Anayasayı, ceza yasasını tanımıyorsunuz, sizi bağlayan ne?" diye sordu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Nisan 2022
  • 18:55

Kobanê Davası’nın 11’inci duruşması sekizinci gününde Sincan Hapishanesi’nde bulunan 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Mahkeme başkanının gelen bilgi ve belgeleri dosyaya eklemesi ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak söz alarak şunları söyledi:

“Biz bu tanıkların dinleneceğinden haberdar değildik. Mahkemenin ara kararından haberimiz yoktu. Kendimi bu sandalyeye bağlamam ve yaşamımı buraya bağlamam isteniyor. Teknik olarak hayatın olağan akışı olarak bu mümkün değil. Ayrıca telekonferans bağlantısından görevlilerin bile haberi olmuyor. Kontrol edilmese SEGBİS bağlantısından kimsenin haberi olmayacak.”

Tutsak HDP eski MYK üyesi Mesut Bağcık, müşteki ve tanık beyanlarının alınmasından vazgeçilmesini istedi.

HDP eski MYK üyesi İsmail Şengül, iddia makamının hukuktan ne kadar uzak kararların sahibi olduğunu vurgulayan bir konuşma yaptı.

Avukat Kenan Maçoğlu söz alarak “Bir yanlışı ve manipülasyonu düzeltmek için söz aldım. Figen Yüksekdağ hakkında verilen AYM kararı ile atılan tweet arasında illiyet bağı kuruyor. Yüksekdağ hakkında verilen karar ilk tutuklama dosyasıyla ilgilidir” dedi.

Maçoğlu, dinlenen tanıklardan Kerem Gökalp’in 24 Kasım 2019 tarihinde Sincan 2 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesi’nden Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdiği dilekçe ile Gökalp hakkında Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen idari gözetim kararının dosyaya konulmasını talep etti.

HDP eski Sözcüsü Günay Kubilay konuşmasında şunları dedi:

“Davada sadece MYK üyesi olduğu için yargılanıyorum. Tanık beyanlarının somut delil taşımadığını hem savunmamda hem de ek savunmam da dile getirmiştim. Dosyada bulunan iki gizli, bir açık tanığın beyanlarının birbirini yalanlar nitelikte olduğunu görürsek, 3 birbirinden farklı, 2 ölü beyan var. Tanık ifadeleri bu davanın Kobanê olayları nasıl bahane edilerek HDP’ye kurulan kumpas davası olduğunu kanıtlamıştır. Açık tanık Sami Baran’ın ifadesinde emniyetteki beyanlarının kendisine ait olmadığını ama kendisinin imzaladığını, polislerin elinde notlar olduğunu, bildiklerinin parti çalışmaları olduğunu özetle söyledi. İfadeyi imzalarken avukatının yanında olmadığını söyledi. Sami Baran’ın mahkeme ifadesi bizim başından beri bu davanın Kobanê olaylarıyla ilgili hakikati ve maddi gerçeği açığa çıkaracak, bir Kobanê Davası olmadığını, HDP’ye kurulan kumpas davası olduğunu kuşkuya yer götürmeden kanıtladı.”

Duruşma verilen aranın ardından HDP eski MYK üyesi Bircan Yorulmaz’ın söz almasıyla devam etti. Yorulmaz, Ayla Akat Ata’nın Kovid-19 testinin pozitif çıktığını ve kendilerinin de temaslı olduğunu ifade ederek duruşmalara Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılacaklarını belirtti.

Ardından söz alan HDP eski MYK üyesi Pervin Oduncu, “Biz sanki sadece bir duvara konuşuyoruz gibi geliyor. O duvardan dönüyor ve siz tekrar aynı şeyi yapıyorsunuz” dedi.

Tutsak Ayşe Yağcı da Kovid-19 belirtileri taşıdığını ancak buna rağmen tahliye taleplerini dile getirmek istediğini söyledi.  Tutsak  Meryem Adıbelli, Kürtçe konuştu. Tercüman eşliğinde tutukluluğun devamı yönünde verilen mütalaaya dair savunmasını yaptı.

Dilek Yağlı, bir sonraki duruşma tarihinin araya 1 Mayıs İşçi Bayramı girmesi nedeniyle 9 Mayıs’ta başlamasını talep etti. Yağlı, Ayla Akat Ata’nın Kovid’e yakalanması nedeniyle Akat’ın tutukluluğa dair yazdığı savunmayı onun adına okudu.

Duruşmada daha sonra avukat Cahit Kırkazak söz aldı. Söz alan avukat Ali Bozan, “Tanıklara etki eden savcı, Antalya TEM Şube ekipleridir. Savcılık tarafından emniyet yetkilileri ve avukatların dinlenmesine dair mütalaasını kabul etmiyoruz” dedi.

Avukat Hürrem Sönmez, söz alan avukat Mesut Beştaş, tanık ifadelerindeki çelişkileri, yalanı ortaya seren bir savunma yaptı.

Söz alan avukat Yusuf Çakas, “Kerem Gökalp’e sorduğunuz sorular bizim bir buçuk yıldır izah etmeye çalıştığımız şeyi özetledi. Meselenin HDP’yi yargılamak olduğunu çok açık gösterdiniz” dedi.

Çakas’ın ardından konuşan avukat Mahsuni Karaman “AKP ve saray tarafından köşe taşlarının tutulduğu yargıda, bu tiyatroda siyasetçiler yuvarlanıp, duruyor” dedi.

Avukat Zeynep Sedef Özdoğan duruşmada savunma yaptı ve Avukat Şevin Kaya’nın ardından Avukat Maviş Aydın konuştu.