Kobanê davası: Müştekilerin ifadelerinde çelişkiler

Kobanê davasının 8’inci duruşması 6’ncı günü de müştekilerin ifadeleriyle devam ederken, ifadelerdeki çelişkiler dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Aralık 2021
  • 17:04

Kobanê davasının 8’inci duruşması, 6’ncı gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye devam ediyor. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada müştekiler dinlendi.

“Bana talimat geldi”

SEGBİS ile bağlanan müşteki Bedriye Saka Balcı otobüste saldırıya uğradığı için şikayetçi olduğunu söyledi. Özelde Selahattin Demirtaş’tan şikayetçi olduğunu ifade eden Balcı, Demirtaş’ın “Halklarımızı, sokağa çıkanlara destek olmaya çağırıyorum” sözünün örgütüne çağrı olduğunu düşündüğünü ifade etti. Balcı, “‘Halklarımız’ ifadesinin örgütlere çağrı olduğunu düşünüyorum. Davaya katılma talebim var” dedi. Dava avukatlarının müştekiye davadan nasıl haberdar olduğunu sorması üzerine Balcı, “Bana talimat geldi, tebligat geldi. O şekilde davadan haberdar oldum” diye cevap verdi.

Müşteki polisler örgüt üyeliğinden hükümlü

Ardından Sincan T Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS ile katılan müşteki polis Samet Mert, o tarihte Nusaybin’de görevli olduğunu ve toplumsal olaylara müdahale ederken ayağına büyük bir taş isabet ettiğini söyledi. Müşteki Mert, şikayetçi olduğunu ancak davaya katılma talebinin olmadığını söyledi.

Ardından Tarsus 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden duruşmaya SEGBİS ile bağlanan müşteki polis Saadettin Yuvanç, Adana’da görev yaptığı esnada molotoflu saldırıya uğradığını ve vücudunda ikinci derecede yanık oluştuğunu belirtti. Müşteki Yuvanç, “O dönem Adana’da Ağır Ceza Mahkemesinde duruşmalar yapıldı, katıldım. O duruşmalar sonlandı, bu duruşmadan da ikametgahıma gelen tebligatla haberdar oldum. Zorla getirme vb. şeyler olmasın diye mahkemenize dilekçe gönderdim. Biz yıllarca kamuda kolluk kuvveti olarak görev yaptık, kimsenin suçu ispatlanmadan suçlu diyemeyiz. Benim oradaki kişilerin bunları yapmış olduğuna dair kanıtım yok. Bu fiili gerçekleştiren ya da azmettiren varsa şu anda orada olan ya da olmayan onlardan şikayetçiyim. Mahkemece suçu tespit edilmiş kişilerden şikayetçiyim. Davaya katılma talebim yok” dedi.

Mahkemenin ara kararına itiraz

Mahkeme başkanı kurduğu ara karar ile istinabe yoluyla beyanı alınan müşteki beyanlarının tamamının okunmasına karar verdi.

Karara itiraz eden Avukat Maviş Aydın, “Bu duruşma salonu dışında ya da duruşma görülürken SEGBİS ile bağlanarak beyanlarımızın alınmasını talep etmiştik. Her birine ayrı ayrı soru sorma hakkımız var. Bu beyanlarımızın göz önünde bulundurularak, müştekilerin tekrar beyanlarının alınmasını talep ediyoruz. Şu an kurduğunuz ara kararı bozmanızı ve tekrar bir ara karar kurmanızı talep ediyoruz” dedi.

Müştekilerin ifadelerinin ne kadar çelişkili olduğu ortaya çıktı

Ardından söz alan Avukat Cihan Aydın da, “Burada iki gün boyunca beyanda bulunan müştekilerin ifadelerinin ne kadar çelişkili olduğu ortaya çıktı ve yüz yüze ilkesinin ne kadar kıymetli olduğu teyit edildi. Biz müştekilerin SEGBİS yoluyla bağlanması ve mutlak suretle bizim ve müvekkillerimizin bu kişilere doğrudan soru yöneltme hakkımızın olmasına inanıyoruz. Eğer dürüst, adil bir yargılama devam edecekse, biz avukatların silahların eşitliği ilkesi açısından bu müştekileri dinlememiz ve soru yönetmemiz lazım. Bu konuda daha önce alınan talimatlar dosyada yer alabilir, herhangi bir itirazımız yok ama taleplerimizi yineliyoruz” diye belirtti.

Mahkeme başkanı, bu celsede dinlenen müşteki beyanlarına karşı yargılanan tutsakların beyanlarının alınmasına ve müşteki ifadelerinin okunmasının daha sonra değerlendirilmesine karar verdi.

Aranın ardından mahkeme başkanı, gizli tanık Ulaş ve Sami Baran’ın Karaman hakkındaki beyanlarını okudu. 

Davada yargılanan ve hakkında yakalama kararı olan HDP eski MYK üyesi Zeynep Karaman Edirne Uzunköprü’de gözaltına alındı ve mahkemede tutuklandı. Ayrıca mahkeme başkanı Karaman’ın duruşma salonunda hazır edilmesi için Sincan Cezaevi’ne getirilmesine karar verdi.

Duruşma Perşembe günü devam edecek.