Sakarya’nın Sapanca ilçesinde bulunan ormanlık alanlar ve bu alanlardaki göl manzarası olan bahçeler, Körfez sermayesinin talanına açıldı. Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sait Ağdacı, on yılı aşkındır rant uğruna bölgenin betona dönüştürüldüğüne dikkat çekti.
“Villa köy” adı ile lüks villaların inşa edildiği ve ormanın talan edildiği ifade edilirken, bölgede havuzlu villa inşaatları da diğer yandan devam ediyor. Ormanlık alanın, Suudi Arabistan ve Katar başta olmak üzere Körfez sermayedarlarına ve zenginlerine peşkeş çekildiğinin altı çiziliyor.
“Sapanca imara açıldı, kıyım büyüdü”
Bölgede 2005 yılından itibaren betonlaşmanın başladığını belirten Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sait Ağdacı, “Sapanca'da daha önceleri orman kaçakçılığı vasıtasıyla orman kıyımı, ağaç kıyımı vardı. Daha sonra bu iş ranta döndü. Ormanlık alanların imara açılmasıyla yüzde 20 oranında Sapanca imara açıldı. Bu şekilde orman kıyımı daha büyük çaplı olmaya başladı. Özellikle 2005 yılından sonra 2005- 2017 ve bu sene de olmak üzere Sapanca'da müthiş bir betonlaşma mevcut” ifadelerini kullandı.
“‘Yasal’ değil, belediye imara vermemeli”
“Sapanca'nın doğasına da aykırı olacak şekilde beton bina çokluğu aldı başını gidiyor” diyen Ağdacı, bunun ‘yasal’ olmadığını savunarak sözlerini şöyle sürdürdü: “İmara açıldığı için 'yasal' deniyor özellikle belediye başkanı tarafından ama buradaki ormanlar orman vasfını kaybetmiş arazi değil. Dolayısıyla 2B kapsamına da girmediği için tabi ki yasal değil. Dolayısıyla imar izni veren Büyükşehir Belediye Meclisi malumunuz olduğu üzere buraya ormanlık alana imar vermemeleri lazım.”
Doğal zenginlikler ve ekosistem yok ediliyor
Sapanca Gölü’nün ve bölgenin doğal zenginliğine de değinen Ağdacı, “Sapanca Gölü, Sakarya ve Kocaeli'nin suyunu sağlayan bir göl aynı zamanda. Tarım alanlarının sulanmasında da kullanılıyor. Dolayısıyla onlar da kullanamayacak. Bu sefer ne olacak? Tarım da etkilenecek. Etkileniyor da zaten. Sakarya'da tarım arazilerinin yüzde 13.3'ü azalmış durumda, kayboldu yani. Sapanca Gölü'nde tespit edilen 49 çeşit balık türü var. Ormanlarda tespit edilen 18 çeşit yabani hayvan türü var; ama son zamanlarda mesela karaca en son 5 sene önce görülmüş. Demek ki bu yapılaşma, yabani hayatı, göl ortamını, ekosistemi etkiliyor” dedi.
Talana engel olunmalı
Ağdacı, ormanları korumanın önemine ve duyarlılık gösterip bu talana engel olmak gerektiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim su kaynağımız ormanlar. Ormanlar aynı zamanda da karbonu emer. Yani bizim oksijen almamızı sağlar. Siz emeni yok ettiğinizde ne olacak? Emisyon artacaktır, karbon artacaktır. Nefes alamayacak hale geleceğiz. Biz ormanları koruyalım hatta ağaç dikelim, derken kendi elimizle çevreyi yok ediyoruz.”