Kayseri’de 1 Eylül eylemi

Kayseri’de 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Eylül 2019
  • 20:52

Kayseri’de 1 Eylül Dünya Barış Günü için kent meydanında basın açıklaması gerçekleştirildi.

Saat 17.00’de yapılan basın açıklamasını Kayseri Emek ve Demokrasi Platformu adına Eğitim Sen Şube Sekreteri Rüstem Gümüş okudu.

İnsanlığı savaşa iten emperyalizm gerçeğine değinen Gümüş Emperyalist güçler aynı amaçlar ve sermayenin sınırsız ve koşulsuz dolaşımı için kan dökmeye, işgale ve büyük bedeller ödenerek elde edilmiş temel hak ve özgürlükleri ayaklar altına almaya devam ediyorlar” dedi.

1. ve 2. Emperyalist Paylaşım Savaşları’ndan daha fazla insanın son 80 yılda yaşanan savaşlarda, çatışmalarda yaşamını yitirdiğini belirten Gümüş sözlerini şöyle sürdürdü:

“İki dünya savaşında milyonlarca insan sakat kaldı. Her iki dünya savaşı sırasında yaşanan zorunlu göç, yer değiştirme ve sürgünden daha fazla insan bugün yurtlarını terk etmek zorunda kalarak çeşitli ülkelerde mülteci olarak yaşamaya çalışıyor. Mülteciliğe yol açan politikaları hayata geçirenler mültecilik, göçmenlik karşıtlığı üzerinden milliyetçiliği, ırkçılığı çoğaltıyor, oya dönüştürüyorlar. Kârlarını arttırarak kasalarını dolduruyor ve yeni çatışmaların fitilini ateşliyorlar. Halklar arasındaki milliyet, din, dil, etnik kimlik farklılıklarını düşmanlaştırma politikalarına, savaşlara gerekçe haline getiriyorlar.”

Savaşsız sömürüsüz bir dünya için mücadele edilmesi gerektiğini belirten Gümüş, Tüm halkların eşit, özgür, insanca ve kardeşçe yaşayacağı bir dünyayı kendi ellerimizle kurmanın yolunu açmak için emek ve demokrasiden yana olan herkesi yan yana, omuz omuza mücadeleye davet ediyoruz” dedi.

Basın açıklaması sırasında emekçiler “Savaşa değil, eğitime bütçe!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “İşçiler birlik, halklar kardeş olmalı!” sloganlarını haykırdılar.

Kayseri İşçi Birliği ve BDSP’nin de katıldığı eyleme Haziran Hareketi, CHP, EMEP de eyleme destek verdi.

Kızıl Bayrak / Kayseri