Diyarbakır’da binler 1 Eylül mitinginde buluştu

HDP’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Diyarbakır’da düzenlediği mitingde binlerce kişi kayyımları protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Eylül 2019
  • 20:33

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Diyarbakır’da miting gerçekleştirildi. İstasyon Meydanı’nda buluşan binler kayyım atamalarını protesto etti ve barış talebini haykırdı.

HDP’nin “Onurlu barış için demokratik çözüm” şiarıyla düzenlediği miting için İstasyon Meydanı’na, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz, direnişteyiz”, “Kadın yaşamdır, yaşamı öldürme”, “Birlikte kazandık, birlikte savunacağız”, “Birlikte kazandık, birlikte savunacağız, kazanımlarımızın gasp edilmesine hayır”, “Faşizme ve savaşa karşı demokrasi ve barış istiyoruz” ve “Demokratik Cumhuriyetle Kürt sorununa demokratik çözüm” yazılı pankartlar asıldı.

İstasyon Meydanı’na Ofis’ten yürüyüşle gelen kitleler, “Kayyumlar gidecek, halk gelecek!” sloganları atarken, Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) arkasında yürüyen kadınlar, yöresel kıyafetlerle “Jin jiyan azadî!” ve “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir!” sloganları eşliğinde yürüdü. Miting alanına girerken polis “Savaşa hayır” yazılı şapkaların girişine engel oldu.

Mızraklı: Bütün gerçeklere karşı yine yalana sığındılar

Mücadelede yaşamını yitirenler için saygı duruşu düzenlenerek başlayan mitingde Tertip Komitesi tarafından açılış konuşması yapıldı. 40 yıldır süren savaşa değinilen konuşmada barış umudu dile getirildi.

Konuşmalar ve müzik dinletileriyle devam eden mitingde, yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı da konuşma yaptı ve kitlenin büyük desteğini aldı, “Amed seninle gurur duyuyor” sloganlarıyla karşılandı. Savaşın getirdiği acılara değinen Mızraklı, bu coğrafyada bunların yaşanmaya devam edildiğini belirtti. Hakkında açılan davalar arasında 2009 yılında 1 Eylül Dünya Barış Günü Tertip Komitesi’nde yer almasının da olduğunu ifade eden Mızraklı, barışta ısrarcı olacağını belirtti.

Kayyım saldırısını teşhir eden Mızraklı, kendilerinden önceki kayyımın belediyedeki yağma ve soygununa dikkat çekti. Belediye kaynaklarının kullanıldığı faaliyetleri anlatan Mızraklı, “teröre destek” demagojisinin yalan olduğunu bir kez daha vurguladı ve “Yaptığımızın hesabını halkın önünde vermeye hazırız. iki tane ihale yaptık, kameralardan izlendi. Yıllar sonra kameralardan ihale oldu. Bütün gerçeklere karşı yine yalana sığındılar. Haklarını yemeyelim, birçok şeyi beceremediler ama yalan imparatorluğunu kurmayı iyi becerdiler” dedi. Mızraklı, kayyım saldırısını boşa düşürecekleri vurgusuyla konuşmasını sonlandırdı.

Temelli’den “demokrasi ittifakı” çağrısı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli konuştu. AKP iktidarına karşı “Demokrasi ittifakı” vurgusu yapan Temelli, iktidarın Kürt halkını hedef alan savaş politikalarını teşhir etti. “Kapitalizm zulmünü her yere taşıdı” diyen Temelli, “Şimdi bu vahşet, bu savaş burada, Ortadoğu’da, Başur’da, Rojava’da. Bu savaşı var edenler, beslenenler, Kürt düşmanlığıyla bu savaşı bize dayatmaya devam ediyorlar. Biz de onlara inat barış mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

31 Mart Yerel Seçimleri’ne ve son olarak atanan kayyımlara da değinen Temelli, “Şimdi tüm bunları yok sayarak, kayyum atamak, aczin en büyüğüdür. İçine süründükleri durumun en çıplak fotoğrafıdır. Bu fotoğrafı tüm dünya görüyor. Bu coğrafyada gereken cevabı herkes veriyor. Siyaset yok, kayyum var, savaş var, şiddet var. Şiddeti de, savaşı da kayyumu da kabul etmiyoruz” dedi. Ekonominin yönetilemediğinden de bahseden Temelli, “Demokratik Cumhuriyeti inşa edecekleri” vurgusu ve “demokrasi ittifakı” çağrısı yaptı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı