Ankara’da 1 Eylül “barış mitingi”

Ankara’da Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla 1 Eylül barış mitingi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Eylül 2019
  • 23:15

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla “Ülkemizde, Bölgemizde Barış! Emperyalistler Yenilecek Halklar Kazanacak!” şiarı ile miting gerçekleştirildi.

Miting için 16.00’da AKM önünde toplanıldı. AKM’den Tandoğan’daki miting alanına yapılan yürüyüş sırasında “Yaşasın halkların kardeşliği, biji biratiya gelan!”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi!”, “Biji berxwedana Mardin-Amed-Van-Rojava!” sloganları sık sık atıldı. Ankara Kadın Platformu’nun gündemdeki kadın cinayetlerine ilişkin slogan ve ajitasyonları da dikkat çekti.

Miting alanına giriş sırasında yapılan polisin keyfi dayatmaları ise tepkiyle karşılandı. Emek Partisi’nin “Atanmışlar değil, seçilmişler yönetsin” yazılı dövizi polis tarafından el konulup yırtılırken, bir SEP’linin çantasındaki broşüre “içinde Kürdistan yazıyor” denilerek el konuldu. Dayatmalar miting kürsüsünden protesto edildi.

Alana girildikten sonra devrim ve sosyalizm şehitleri adına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Tertip Komitesi adına DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün söz aldı. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün tarihçesine değinen Görgün, emperyalist-kapitalist sistemin ekonomik krizini savaşlarla-kıyımlarla aşmaya çalıştığını belirtirken, bu savaşların sonucu olarak ortaya çıkan mülteci krizine değindi. “Savaşların her yönüyle yıkım, barışın ise insanlığın onurlu yaşamı” olduğunu belirten Görgün, “Bu coğrafyada barış sözcüğü suç olarak görülmüş ve iktidar kaderini savaş politikalarına bağlamıştır” dedi.

Kayyım atamalarının anti-demokratik bir uygulama olarak halkın iradesine darbe vurduğunu söyleyen Görgün, kayyum atamalarıyla iktidarın “sandık namustur” demagojisinin çöktüğünü belirtti.

Görgün’ün konuşmasından ardından Ankara Müzik Kolektifi’nin müzik dinletisi ile miting sonlandı.

Kızıl Bayrak / Ankara