Kapitalizm ve pandemi “yardıma muhtaç” bırakıyor

BM’nin açıklamasına göre, kapitalizmin “yardıma muhtaç” bıraktığı kişi sayısı bir yılda yüzde 40 arttı. 235 milyon kişi dışarıdan yardım almadıkça önümüzdeki yıl yiyecek, su ve temel hizmetlere erişemeyecek.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Aralık 2020
  • 21:48

Kapitalizm koronavirüs salgınının da etkisiyle aşırı yoksulluğu küresel çapta zirveye çıkardı. Kapitalist devletlerin “yardıma muhtaç” bıraktığı kişi sayısı bir yılda yüzde 40 arttı. 235 milyon kişi dışarıdan yardım almadıkça önümüzdeki yıl yiyecek, su ve temel hizmetlere erişemeyecek.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Küresel İnsani Yardım Genel Bakış 2021 raporu küresel çapta tırmanan sefaleti bir kez daha gözler önüne seriyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bugün yayımlanan raporda, 2021 yılında 235 milyon insanın gıda, su ve hizmetlere erişim için yardıma muhtaç hale geleceği belirtiliyor. BM Genel Sekreteri António Guterres’e göre, yardıma ihtiyaç duyan insanların sayısı bir yıl içinde yüzde 40 arttı. Aşırı yoksullaşmada başta gelen ülkeler arasında Suriye, Yemen, Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Etiyopya bulunuyor.

Krizin sona ermediğini belirten BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, insani yardım fonlarının yetersizliğine işaret ederek “küresel pandeminin etkileri kötüleşmeye devam ettikçe büyük darboğazlarla karşı karşıya” ifadelerini kullandı. Günde 1,90 dolar veya daha az parayla yaşayanlar aşırı yoksulluk koşullarında yaşıyor.

Kapitalist devletler salgın karşısında dahi, maske, aşı rekabetine tutuşup, çöken sağlık sistemleriyle halkları salgın karşısında çaresizliğe sürüklerken, BM Genel Sekreteri “yardım” ve “yoksullukla mücadele” temennilerini ve iyimser çağrılarını yinelemeyi sürdürdü.

Dünya toplumunu “en karanlık saatlerinde” insanlarla dayanışma göstermeye çağıran Guterres, on milyonlarca insanın yalnızca kriz ve pandeminin yol açtığı ekonomik ve sosyal sonuçların değil, aynı zamanda savaş, çatışma, yerinden edilme, aşırı hava koşulları ve doğal afetlerin yol açtığı sonuçların da acılarını yaşadığını belirtti. BM ve ortakları, özellikle ihtiyacı olan 160 milyon kişiye yiyecek, su, ilaç, giyecek ve barınma sağlamak istediklerini vurguluyor. Yanı sıra mülteci kamplarındaki çocuklara eğitim verilmesi ve aşılanmalarının sağlanması gerektiğine de işaret ediyorlar.

Çeşitli ülkelerin bu yıl 17 milyar dolarlık rekor insani yardım taahhüdünde bulunduğu söyleniyor. Bu miktarla aşırı yoksulluk çeken insanların yüzde 70’ine ulaşılabileceği ifade ediliyor.

Tüm “yardım” çağrılarına rağmen BM, kapitalist devletlerin ihtiyaç duyulan 35 milyar doların yarısını dahi toplayamadığının altını çiziyor. Pandemi sürecinde insanlığa hiçbir gelecek sunmadığı ortaya serilen kapitalizm, “yoksullukla mücadele” adına da çözüm üretemiyor. Kapitalist devletler, pandemi için sermayeye sundukları fonlara kıyasla 35 milyar dolarlık “cüzi” bir “yardım” dahi toplayamıyor. Zira işçi-emekçileri savaşlara, yoksulluğa ve geleceksizliğe mahkum eden, onları “yardıma muhtaç” bırakanların yoksulluğa “çözüm” bulma gibi bir derdi yoktur.