İHD-MHK’den eşzamanlı açıklamalar:

Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!

İHD-MHK İnsan Hakları Haftası kapsamında pek çok şubede hasta mahpusların durumuna dikkat çekerek serbest bırakılmasını isteyen açıklama yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Aralık 2021
  • 18:50

İnsan Hakları Haftası’nda İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu (MHK) Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Van, Antalya, Mardin, Urfa, Adıyaman, Batman ve Antakya şubelerinde eşzamanlı gerçekleştirdiği açıklamalarla hasta mahpusların durumuna dikkat çekti.

Türkiye hapishanelerinin, başta yaşam hakkı ihlalleri olmak üzere birçok insanlık dışı ve onur kırıcı muamelenin gerçekleştirildiği birer ‘insan hakları ihlal merkezlerine’ dönüştürüldüğü belirtilen ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Hapishanelerdeki uygulamalar, kişilerin yalnızca özgürlüğünden yoksun bırakılan bireyler olmasının dışına çıkartılarak pek çok hak ihlali yaşamalarına neden olmaktadır. Bunlar; sevk ve sürgünler, ailelerinden uzak hapishanelerde tutulmaları, tecrit ve izolasyon, ailelere görüş haklarının engellenmesi, iletişim araçlarından faydalanamamaları, haberleşme haklarının engellenmesi, adil yargılanma haklarından mahrum bırakılmaları, disiplin cezaları, denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme haklarının gözlem kurulu kararlarıyla engellenmesi, işkence ve kötü muamele, çıplak arama ve spor ve atölye faaliyetlerinin kısıtlanması gibi daha pek çok ihlal sayılabilmektedir.”

“Garibe Gezer’in ölümüne neden olundu”

“İmralı Hapishanesinde tutulan Abdullah Öcalan ve arkadaşlarının üzerinde uzun yıllardır ağırlaşarak devam eden bir tecrit mekanizması bulunmaktadır. Avukatların ve ailelerin görüşme talepleri sürekli olarak reddedilmekte, CPT tavsiyeleri ve Mandela Kuralları hiçe sayılmaktadır. Diğer cezaevlerinde de mahpuslar üzerinde çeşitli tecrit yöntemleri uygulanmakta; mahpuslar keyfi olarak tekli hücrelerde tutulmakta, aile ve telefon görüşleri yasaklanmaktadır. En son olarak Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde, işkence ve cinsel saldırıya uğrayan Garibe Gezer tutulduğu tek kişilik hücrede yaşamını yitirmiştir. Garibe Gezer’in yaşamını yitirmesine neden olan maruz kaldığı saldırılar ve cenaze işlemleri sırasında basına yansıyan görüntüler kamu gücünü elinde bulunduranların mahpuslara ve yakınlarına insanlık dışı bir yaklaşım içinde olduklarının en somut örneğidir.”

“Hasta mahpuslar ölüme terk ediliyor”

Açıklamanın devamında hasta mahpusların sağlığa erişim haklarının ve tahliyelerinin engellendiği, ölüme yaklaşıldığında tahliye edildiği belirtilerek, hasta mahpusların serbest bırakılması istenerek talepler sıralandı.