Hasta tutsak Halil Güneş yaşamını yitirdi:

İlaçları verilmemiş, iltihaplı yaralarla bekletilmiş

Tedavisi için serbest bırakılması istenen ama bırakılmayan tutsak Halil Güneş yaşamını yitirdi. Güneş’in iltihaplı yaralarla hücrede tutulduğu ve ilaçlarının verilmediği belirtildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Aralık 2021
  • 16:42

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta mahpus listesinde bulunan ve tedavisi için defalarca serbest bırakılması istenen Halil Güneş tutuklu bulunduğu Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde yaşamını yitirdi. Hapishane yönetimi, Güneş’in yaşamını yitirdiğini bu sabah ailesine bildirdi.

Güneş, 2 Ocak 1993 yılında 23 yaşında iken tutuklandı ve hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası nedeniyle yaklaşık 29 yıldır hapiste tutuluyordu. Uzun zamandır akciğer ve kemik kanseri hastalığıyla mücadele eden Güneş’in defalarca serbest bırakılması istendiği ve bu yönde başvuru yapıldığı halde serbest bırakılmadı.

2007’de çekilen akciğer tomografisinde; akciğerinde yaklaşık 1 cm boyutlarında onlarca tümör olduğu tespit edilmiş, kırılan kaburgalarının ameliyatı sırasında ise ayrıca kemik kanseri olduğu tespit edilmişti. 2 kere bu nedenle ameliyat edilen Güneş’e, 2009 yılında ağır derecede KOAH ve Uyku Apnesi teşhisi koyulmuş; doktorları ömür boyu solunum cihazıyla uyuması ve gündüzleri de oksijen maskesi takması gerektiğini söylemişti.

“Yarım saatte bir kontrol ettiklerini söylemişlerdi, yalanmış”

Güneş sürece yayılarak katleden tutsaklar içinde yerini aldı. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Güneş’in kız kardeşi Gül Güneş, bir gün öncesinde cezaevini aradıklarını ve durumunun iyi olduğu bilgisini aldıklarını paylaştı ve hapishane yönetiminin cinayet işlediğini ortaya seren şu ifadeleri kullandı:

“Vücudunda çeşitli iltihaplı yaralar oluşmuş. O yaraların pansumanı için hastaneye gidiyor. Hastaneye gidip gelmesinden dolayı karantinaya alındı. Cezaevi yönetimi bizi arayarak açık görüşe gelmememizi söyledi. Hastane yönetimi bize yarım saatte bir kontrol ettiklerini söyledi. Ama görüyoruz ki yalanmış.”

İlaçları verilmemiş

Olayın duyulması üzerine cezaevine giden, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUHAY DER) yöneticilerinden avukat Aslıhan Bulut, Güneş’in geçtiğimiz günlerde muayene için hastaneye götürüldüğünü ve dönüşte diğer oda arkadaşlarının açık görüşlerini engellemek istemediği için tek kişilik hücreye gitmeyi talep ettiğini aktardı. Güneş’in 5 gündür tek başına hücrede tutulduğu ve sabah saatlerinde yapılan sayımda yaşamını yitirmiş halde bulunduğunu belirten Bulut, kanser hastası Güneş’e uzun zamandır ilaçlarının verilmediğini ve bundan kaynaklı cezaevi idaresine defalarca dilekçe yazılmasına rağmen talebin karşılanmadığını öğrendiklerini paylaştı.

Aileler ATK önünde

Öte yandan Güneş’in cenazesi, Diyarbakır’da bulunan Adli Tıp Kurumu’na (ATK) kaldırıldı. Güneş’in Adana’da yaşayan ailesi, cenazeyi almak için Diyarbakır’a doğru yola çıktı.

TUHAY DER, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Bünyamin Şeker ile bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, cenazenin kaldırıldığı ATK’nin önüne geldi. Cezaevlerindeki hasta ve infazları yakılan tutukluların serbest bırakılması için Diyarbakır Barosu hizmet binasında 30 gündür Adalet Nöbeti tutan aileler de ATK binası önüne geldi.