İHD: 651’i ağır, 1517 hasta mahpus

İHD Merkezi Hapishane Komisyonu’nun hazırladığı hasta mahpus listesine göre, Nisan 2022 itibari ile Türkiye hapishanelerinde 651'i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunuyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Nisan 2022
  • 20:30

İnsan Hakları Derneği (İHD), Merkezi Hapishane Komisyonu’nun hazırladığı hasta mahpus listesini düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

Toplantıda İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 2021 yılı başından bu yana tespit edilen 46 mahpusun hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini ve Nisan 2022 itibari ile Türkiye hapishanelerinde 651'i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunduğunu söyledi.

31 Mart 2022 tarihi itibari ile hapishanelerde 314.502 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu ve bu sayının sürekli olarak arttığını belirten Türkdoğan şunları ifade etti:

“İnsan yaşamını ve doğuştan gelen haklarını önceleyen politika yerine güvenlikçi politikanın ikame edilmesi mahpus sayısının bu kadar artmasına neden olmaktadır. Son yıllarda yapılan Yüksek Güvenlikli ve S tipleri ile birlikte gittikçe ağırlaşan tecrit koşulları da mahpusların yaşamlarını oldukça zorlaştırmakta ve gerek bedensel gerekse ruhsal sağlıkları üzerinde tahribata neden olmaktadır. Mahpusların yaşamış olduğu hak ihlallerinin başında da sağlığa erişim haklarının önündeki engeller ve hasta mahpuslar sorunu gelmektedir. 2020 yılı Mart ayında açıklanan Covid pandemisinin de eklenmesiyle mahpusların yaşamış olduğu sağlık sorunları daha da derinleşmiştir.”

Hapishanelerde 2021 yılı başından bu yana en az 46 mahpus hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini tespit edebildiklerini belirten Türkdoğan güncellenen hasta mahpus listesi hakkında şunları söyledi:

“Merkezi Hapishane Komisyonu olarak tespit edebildiğimiz kadarıyla Nisan 2022 itibari ile Türkiye Hapishanelerinde 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunmaktadır. Hasta Mahpus listemiz kurumumuza gelen başvurular, avukatların hapishanelere yaptıkları ziyaretler, mahpusların tarafımıza yolladığı mektuplar ve mahpus-aile görüşmelerinin tarafımıza aktarılması ile derlenen bilgiler sonucunda hazırlanmıştır. Sürekli olarak devam eden sevk ve sürgünler, mahpusların iletişimlerinin önündeki engeller, hapishane ve mahpus sayısının yüksekliği ve kurumlarımıza ulaşmada yaşanan sorunlar nedeniyle tespitlerin oldukça zor olduğunu ve hasta mahpusların çok az kısmına ulaşabildiğimizi belirtmek isteriz.”

ATK mahpusları katletmenin aparatı

İHD olarak ağır hasta mahpusların iyileşinceye kadar infazlarının ertelenerek serbest bırakılmalarını talep ettiklerini belirten Türkdoğan Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hasta mahpuslara “hapiste kalabilir” raporu vererek mahpus ölümlerinin sorumlusu olduğunu ifade etti.

Yasal düzenlemelerde hasta mahpusların infaz ertelemesinin yazılı olduğunu belirten Türkdoğan yasalara aykırı olarak idam cezasının gerçekleştirildiğini vurguladı.

Bununla birlikte infaz yasasında değişiklikler yapılması gerektiğini ifade eden Türkdoğan “Türkiye’nin mevcut infaz rejimi BM Mandela Kurallarına uyumlu hale getirilecek şekilde değiştirilmeli, TMK bakımından infazda ayrımcılığa son verilmelidir” dedi.