Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır, Batman ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet aranırken, Ankara’da hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Nisan 2022
  • 23:45

Diyarbakır, Batman ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet aranırken, Ankara’da hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube üyeleri ve kayıp yakınları Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapacağı eylem valiliğin aldığı 10 gün süreli “eylem ve etkinlik yasağı” kararı gerekçe gösterilerek engellendi.

Bunun üzerine eylem sosyal medya hesaplarından gerçekleştirildi. Paylaşılan videoda valilikçe alınan kararının hukuksuzluğuna dikkati çeken İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi Derya Yıldırım, bu hafta 25 Ocak 1995’te gözaltında kaybedilen Bedri Alağam’ı hatırlattı.

Bedri Alağam’ın gözaltına alınışını anlatan Yıldırım, yaklaşık 8 ay boyunca Alağam’dan haber alamayan ailesinin hukuki yardım talebiyle o dönem derneklerine başvuruda bulunduğunu kaydetti. Tüm başvurulara rağmen Alağam’dan haber alınamadığını belirten Yıldırım adalet talebinden vazgeçmediklerini yineledi.

Batman

Batman’da 523. hafta eyleminde İHD Batman Şube üyeleri ile birlikte kentin Gülistan Caddesi üzerinde yer alan İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınları, bu hafta HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın 23 Mart 1993 tarihinde katledilen babası Abdurrahman Acar’ın faillerini sordu.

İHD Şube Yöneticisi Ahmet Şiray, 1993 yılında Eski Midyat Garajı olarak adlandırılan yerde katledilen Abdurrahman Acar için adalet istedi.

Acar’ın ailece işlettikleri kıraathanenin o dönem Halkın Emek Partisi (HEP) lokali olarak kullanıldığını söyleyen Şiray, “Bu nedenle hedef haline getirilmiş ve kıraathanenin kapatılması için zorlanmıştı. Partili olarak bilinen aile fertleri defalarca tehdit edilmiş, Abdurrahman Acar da öldürülmeden önce yaklaşık bir yıl boyunca tehditlere maruz kalmıştı” diye belirtti.

Kahve taranarak Acar’la birlikte 7 kişinin katledildiğini belirten Şiray hala bulunmadığı iddia edilen faillerin ortaya çıkarılarak, adaletin sağlanmasını istedi.

Şiray, sonrasında babası katledildiğinde 8 yaşında olan Ayşe Acar Başaran’ın kaleme aldığı metni okudu.

Okunan metnin ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

İzmir

İHD İzmir Şubesi Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdiği eylemde, 1948 yılında gözaltında kaybedilen Sabahattin Ali'nin akıbeti soruldu.

Yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

"Sabahattin Ali’nin akıbeti bugüne kadar karanlıkta bırakıldı. 74 yıldır bütün faili meçhul cinayetlerde; Sabahattin Ali'nin katillerinin parmak izi var. Devletin resmi açıklaması 'Sabahattin Ali Bulgaristan’a kaçarken, milli hisleri galeyana gelen kaçakçı tarafından öldürüldü.' şeklinde olsa da Albay Talat Turhan, bir üst düzey emniyet görevlisinin 'Sabahattin Ali sınırdan Kırklareli’ne getirildiğinde sorguya çekildi. Fakat konuşmadığı için sıkıştırıldı ve bu sıkıştırılma sırasında öldü. Hem de inleyerek kollarımda can verdi' dediğine tanık olduğunu söyledi."

Sabahattin Ali’nin cansız bedeninin bir çoban tarafından bulunduğu belirtilen açıklamada ailesine verilmeden gömüldüğü ve mezarının bilinmediği ifade edildi.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 395’inci haftasında İHD Ankara Şubesi önünde yaptığı eylemde Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta mahpus Mehmet Emin Çam’ın serbest bırakılmasını istedi.

Açıklamayı yapan İHD Ankara Şube Eş Başkanı Sevil Turgut Çam’ın 70 yaşında olduğunu ve 2013’ten beri hapiste tutulduğunu belirterek, Çam’ın 10 ay sonra serbest bırakıldığını ve 2013 yılında açılan davanın 3 ay önce sonuçlandığını ifade ederek şunları söyledi:

“Cezaevinde 17 gün boyunca tek kişilik yerde tutulmuş, masa, sandalye verilmemiş, ayakta yemek zorunda kalmıştır. Bu sürede tek başına ve hasta olmasına rağmen ayakta sayım yaptırılmıştır. Eşya talebinde bulunduğunda ‘kantinden kendin alacaksın’ cevabı verilmiştir. Bu süreçte hastaneye götürülmemiş yalnızca revire çıkarılmıştır. 1 Nisan’da da Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nden alınarak Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmiştir.”

Turgut, sağlığa erişim ve yaşam hakkı için Çam’ın serbest bırakılmasını istedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı