İHD: Ramazan Turan katledildi

İHD Van Şubesi hazırladığı raporda Ramazan Turan’ın yetkililerin ihmali sonucunda hapishanede yaşamını yitirdiğini belirterek aslında katledildiğini vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Mayıs 2022
  • 21:00

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde 21 Ocak’ta yaşamını yitiren 70 yaşındaki Ramazan Turan’a ilişkin hazırladıkları raporu şube binasında düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

İHD’nin avukatlarından Erhan Dönmez, Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nden İHD’ye başvuran 3 tutsağın ortak mektubunu ve görüştükleri tutsakların ifadelerini okudu. Dönmez, sorumlu personellerin görevlerini yerine getirmemelerinden dolayı Turan’ın yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek Turan’ın ölümünün bir katliam olduğunu vurguladı.

Dönmez tecrit ve sağlığa erişim hakkı üzerine şunları söyledi:

“Yaşanan yaşam hakları ihlallerinin birçoğu mahpus tekli hücrede tecrit edilmişken gerçekleşmiştir. Covid-19 salgını bahanesiyle hapishanelerde tecrit ve izolasyon derinleşmiştir. Covid-19 salgını sürecinde yaşanan sevk iptalleri, olumsuz karantina uygulamaları nedeniyle hastaneye sevkler ve tedaviye erişimde yaşanan sorunlar ve hastane dönüşünde mahpusların uzun, belirsiz sürelerle karantina koğuşunda bekletilmeleri başlıca sorunlar arasındadır. Ramazan Turan'ın da sağlığa erişim hakkı engellenmiştir. Diğer bir tespit ise infaz koruma memurlarının, müdürlerin mahpuslara dönük düşmanca davranışları, keyfi uygulamaları her geçen gün arttığı gözlemlenmiştir. Tüm bu sebeplerle engellenen sağlık hakkı ile idare, sağlık memurları ve infaz memurların keyfi davranışları mahpus Ramazan Turan’ın yaşamını yitirilmesine sebep olduğu tespit edilmiştir.”

TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci ise konuşmasında şunları ifade etti:

“Ramazan Turan’ın raporu, cezaevlerinde uzunca bir dönemdir dile getirdiğimiz ağır hasta, yaşlı ve infazı ertelenmeyen mahpuslar konusunda önemli bir örnek. Bu ihlaller, siyasal iktidarın insan haklarını referans almaktan vazgeçtiğinin göstergesidir. Yakın dönemde farklı cezaevlerinde yaşanan ölüm olayları da bunun göstergesidir. En son Abdullah Ece adında bir tutuklu sağlığa erişim engeli olduğu için yaşamını yitirdi. Ramazan Turan yine benzer ihmaller sonucu yaşamını yitirdi. Yetkililerden etkin ve hızlı bir şekilde Ramazan Turan’ın ölümüyle ilgili soruşturmanın yapılmasını bekliyoruz. Yine son günlerde Van’da Hadi ve Makbule Özer çiftinin tutuklanması da unutulmamalıdır.”