İHD: Tutuklu gazetecilere özgürlük!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu “3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü” vesilesiyle yazılı bir açıklama yaparak “Basın emekçilerinin yasaklara ve baskılara karşı onurlu direncini” selamladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Mayıs 2022
  • 13:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu “3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü” vesilesiyle yazılı bir açıklama yaparak “Basın emekçilerinin yasaklara ve baskılara karşı onurlu direncini” selamladı.

“Basın özgürlüğü üzerindeki baskılar kaldırılsın! Tutuklu gazetecilere özgürlük!” başlığıyla yapılan açıklamada RSF'nin yayınladığı bu yılki Basın Özgürlüğü Endeksine göre Türkiye’nin 149. sırada yer aldığı belirtilerek Türkiye Gazeteciler Sendikasının (TGS) 2021-2022 Basın Özgürlüğü Raporu’nda yer alan basına yönelik saldırılar şöyle sıralandı:

*(TÜİK)2021 yılında genel işsizlik oranı %12 iken gazetecilik mezunları içinde işsizlik oranı %18,3.

*Resmi basın kartı sahibi gazeteci sayısı geçen yıla göre artış gösterse de kayıtlı gazetecilerin sadece yüzde 68,72’si karta sahip. Sigortasız ya da serbest çalışan gazetecilerle birlikte bu oran daha da düşüyor.

*Son bir yılda ; 31 gazeteci toplamda 52 gün gözaltında kaldı.

*60 gazeteci hakkında soruşturma açıldı.

*128 davada 273 gazeteci yargılandı.

*Gazeteciler toplam 75 yıl 5 ay 26 gün hapis cezasına mahkûm edildi.

*57 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı; 32 gazeteci sözlü olarak tehdit edildi.

*54 haber sitesine ve 1355 haber içeriğine erişimin engellenmesine, 19 haberin içerikten çıkarılmasına karar verildi.

*RTÜK marifetiyle toplam 61 ayrı karar ile toplam 10.427.902 TL idari para cezası verildi.

*2021’de 559 basın kartı iptal edildi. TGS’nin İletişim Başkanlığı’ndan edindiği bilgiye göre 16.429 kişide Cumhurbaşkanlığı basın kartı var.

*Basın İlân Kurumu gazetelere toplam 25 gün ilân kesme cezası verdi.”

Basının yüzde 95'inin iktidarın kontrolü altında olduğuna dikkat çekilen açıklamada basın emekçilerinin üçte birinin işsiz olduğu ve gazetecilerin sadece % 8’i sendikalı olduğu yapılan araştırmalara dayandırılarak ifade edildi.

Açıklamanın sonunda ise “Dünya Basın Özgürlüğü Günü”’vesilesi ile şunlar paylaşıldı:

Tüm basın emekçilerinin bu onurlu direncini bir kez daha selamlıyor, basın özgürlüğü çerçevesinde , medya araçları ve gazeteciler üzerindeki siyasi vesayet , ekonomik baskı ve yargı baskısı da dahil her türlü baskıya son verilmesini, gazetecilerin çalışma koşullarının düzeltilmesini, örgütlenme özgürlükleri önündeki engellerin kaldırılmasını, gazetecilere yönelik yargı tacizine son verilerek tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmalarını istiyoruz