Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır ve Batman’daki kayıp yakınları, Ali Müldir ve Ali Gündüz’ün akıbetini sorarken, Ankara’da hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Mart 2022
  • 21:00

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube üyeleri ve kayıp yakınları Koşuyolu Parkı'nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde yaptığı eyleminin 685'inci haftasında 1 Ocak 1994 tarihinde Şırnak’ın Silopi ilçesinde kaybedilen ve 28 yıldır kendisinden haber alınamayan Ali Müldir’in akıbetini soruldu.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun konuşmasında, Musa Anter davasının zaman aşımına uğratılmaya çalışıldığına dikkat çekti.

İHD Diyarbakır Şubesi Sekreteri Ferhat Berkpınar, yaptığı açıklamada Ali Müldir’in evde olmadığı günde evine gittiğini o günden sonra bir daha kendisinden haber alamadığını aktardı. Berkpınar, Ali Müldir’inin babası olan Pirmüz Müdir’in Ali’nin kaybolmasından sonra bu tür benzer durumlarda kaybolan ve yetkililere başvuran ailelerin akıbetini iyi bilmesinden dolayı korkudan hiçbir yere kayıp başvurusu yapmadığını belirtti.

Açıklamaların ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları, Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 522. hafta eylemini gerçekleştirdi.

Eylemde konuşan İHD Şube üyesi Zeki Tangüner, bu hafta 22 Ağustos 1998 tarihinde Gercüş ilçesinde kaybedilen Ali Gündüz’ün akıbetini sormak için bir araya geldiklerini ifade etti.  

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, gerçekleştirdikleri eylemlerin 394’üncü haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde basın açıklaması yaptı. Eylemde İHD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve İHD Merkez Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Çevirmen konuşma yaptı.

Sincan Hapishanesi kampüsünde tutulan yüzde 80 engelli Mehtap Şentürk hakkında “mevcut tedaviden yeterli yarar görmediği, idrarını tutamadığı, alt bacaklarının tutmadığı” saptanmasına rağmen psikiyatrik tedavi görmediği için hapiste kalabilir raporu verildiğini belirten Çevirmen hasta mahpusun serbest bırakılmasını istedi.

Kaynak: MA