İzmir’de Kayıplar Haftası eylemi

17-31 Mayıs Kayıplar Haftasında İHD İzmir’de eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Mayıs 2022
  • 20:19

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 17-31 Mayıs Kayıplar Haftası dolayısıyla saat: 13.00’da Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylem sonrasında gözaltında kaybedilenler anısına denize karanfil bıraktı.

Basın açıklamasını İHD yönetimi adına şube başkanı Av. Zafer İnce okudu ve şunları dedi:

“Bu kirli yöntemi uygulayan devletler, sisteme karşı aktif mücadele içinde olan insanları gözaltına alıp kaybederek, toplumda kaygı, belirsizlik ve korku yaratmakta ve böylece toplumsal muhalefet susturulmaya çalışılmaktadır. Örgütlü işçiler, sendikacılar, gazeteciler, aydınlar, yazarlar, hukukçular, kısacası toplumun her kesiminden insanlar bu saldırının hedefi olabilmektedir. Gözaltına alınan kişiler genellikle işkence ile katledilmekte ve gizli bir yere gömülerek, cesetleri ortadan kaldırılmaktadır”

İnce açıklamanın devamında şunları ifade etti:

"Geçen yüzyılda Hitler faşizminden, Latin Amerika’da ABD destekli diktatörlüklere kadar binlerce kişinin katledildiği bu yöntem, dünden bugüne Türkiye’den Sri Lanka’ya, Pakistan’dan Irak’a, Suriye'den ve Mısır’a kadar dünyanın çeşitli bölge ve ülkelerinde düzen muhalifi insanlara karşı hala uygulanmaktadır. İnsan Hakları örgütlerinin, kayıp yakınlarının, demokrasi güçlerinin ortak mücadele ile devletlerin bu saldırısına karşı toplumsal muhalefeti geliştirdiği ve devletin bu politikasını teşhir ettiği ülkelerde bu saldırı, önemli oranda geri püskürtülmüştür. Arjantin’de Plaza de Mayo Annelerinin uzun yıllara yayılan mücadelesi ve Türkiye’de Cumartesi Annelerinin kararlı mücadelesi bu konuda yol göstericidir.”

“17-19 Mayıs 1996 tarihleri arasında tüm baskılara, göz altılara rağmen toplanan Uluslararası Gözaltında Kayıplar Kurultayı, Arjantinli Plaza De Mayo Anneleri'yle Cumartesi Anneleri'ni ve dünyanın birçok yerinden kayıp ailelerini bir araya getirdi” denilen konuşma sonrasında oturuma eylemi yapıldı.

Oturma eyleminin ardından kısa bir yürüyüş yapılarak gözaltında kaybedilenler anısına denize karanfil bırakıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir