İHD: "19 Aralık Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız"

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi 19 Aralık Katliamı ve Direnişi'nin 21. yılında Ümraniye Hapishanesi önünde eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Aralık 2021
  • 14:15

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi 19 Aralık Katliamı ve Direnişi’nin yıl dönümünde Ümraniye Hapishanesi önünde açıklama yaptı. Gülseren Yoleri’nin okuduğu basın açıklamasında 19 Aralık Katliamı ve Direnişi anlatıldı ve şunlar ifade edildi:

“Demokratik Sol Parti (DSP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Anavatan Partisi (ANAP) koalisyonunun iktidarda olduğu 19 Aralık 2000 tarihinde, asker ve polisler tarafından iş makineleri, ateşli silahlar, gaz bombaları, yanıcı kimyasal silahlar kullanılarak 20 hapishanede aynı anda yapılan ve 4 gün süren operasyon sonucunda 30’u mahpus 2 si asker 32 insan hayattan koparıldı, yüzlerce mahpus kalıcı hasarlar bırakacak şekilde yaralandı. Operasyon adı altında işlenen bu insanlığa karşı suçun üzeri cezasızlıkla örtülmek isteniyor. Tüm sorumluları hesap verinceye kadar 19 Aralık katliamını unutmayacağız, unutturmayacağız!”

19 Aralık: “Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü”

19 Aralık Katliamı sonrasında yaşananlara değinilen açıklamada dava süreci de aktarıldı. Hapishanelerde yaşanan sorunlara değinilen açıklama da şuna dikkat çekildi:

“İnsan Hakları Derneği de, 16-17 Kasım 2002 tarihlerinde gerçekleştirdiği Genel Kurulu’nda  19 Aralık gününü “Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak ilan ederek, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin toplumsal bir sorun olduğunu ve çözümün sadece mahpuslara bırakılamayacağını işaret etmiştir.”

“19 Aralık Katliamı’nı unutmadık, unutturmayacağız” denilen açıklamada talepler şu şekilde dile getirildi:

“Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri derhal durdurulmalı, yaşanan ihlaller etkin bir şekilde soruşturulmalı, sorumlular yargı önüne çıkarılmalı ve cezalandırılmalıdır. 

Mahpusların yaşam haklarını koruyacak, eğitim ve sağlığa erişimi dahil tüm temel haklarını güvenceye kavuşturacak mevzuat değişiklikleri yapılmalı, uygulamanın etkin denetimi sağlanmalıdır.                              

Tüm mahpusların insan onuruna saygı gösterilmelidir.

Hiçbir mahpus tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmamalıdır.

Adalet Bakanlığı, 45/1 nolu Genelge’yi, şartsız uygulamalıdır.

Cezaevleri sivil izlemeye açık olmalıdır.

Çocuk cezaevleri kapatılmalı, kadın cezaevleri mahpus ve kadın hakları gözetilerek yeniden düzenlenmelidir.

İnsan hakları savunucuları olarak, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine karşı durmaya ve mahpuslarla dayanışmaya devam edeceğiz.

19 Aralık katliamı bir insanlığa karşı suçtur. Yargılama bu suç kapsamında yapılana, zamanaşımıyla desteklenen cezasızlık son bulana kadar bu davanın peşini bırakmayacağız.”

Kızıl Bayrak / İstanbul