Ankara’daki hukuk meslek örgütleri, 14 Haziran Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü’ne ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. Altı kurum adına okunan basın açıklamasında uluslararası hukuk kuruluşları tarafından 14 Haziran’ı Adil Yargılanma Hakkı Günü ilan edildiği ve bugünün ölüm orucunda yaşamını yitiren Ebru Timtik’e atfedildiği hatırlatıldı.
Açıklamada Timtik’in yargılanmaktan kaçmadığı tek talebinin “Adil yargılanma” olduğu hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:
“İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ‘yargılama’ bir yargılama değildi. Orada bir infaz kararı verildi. Sonuç olarak bu mahkemenin başındaki kişi Akın Gürlek bugün Adalet Bakan yardımcısı yapıldı. Hiçbir ceza mahkemesi kararı, anayasa, sözleşme dinlemeden savunma dahi almadan 159 yıl hapis cezası verdi.”
Dünya tarihinde müvekkillerini ve kendini savunmak için ölüm orucuna yatan Timtik’in tek avukat olduğu vurgulanan açıklamada şunlar vurgulandı:
“Timtik’in adil yargılanmadığını anlatmak uğruna yaşamını yitirdiği davada ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve üyeleri Barkın Timtik ile Oya Aslan halen tutuklu yargılanmaktır”
Geçtiğimiz yıl Adil Yargılanma Hakkı ödülünün Ebru Timtik’e atfen Barkın Timtik’e verildiği bu yıl da ödülün Mısır’da adil yargılanma hakkı için mücadele eden kişi yahut kurumlara verileceği belirtildi. Adil yargılanma hakkı ihlallerine her gün bir yenisinin eklendiğini vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Siyasi davalarda yasa dışı deliller ve gizli tanık/ itirafçı tanık beyanlarıyla hüküm kuruluyor. Kamuoyunda Kobanê davası olarak bilinen HDP MYK üyelerinin yargılandığı dava olağanüstü bir hızla devam etmekte, AİHM/AYM kararları uygulanmamakta, gizli/açık tanık beyanları ile yargılama yürütülmektedir. Şenyaşar ailesi halen Urfa adliyesi önünde oturma eylemi yaparak adil yargılanma hakkı talep etmektedir. Sibel Balaç ve Gökhan Yıldırım adil yargılanma talebi ile başladıkları ölüm orucunun 170’li günlerini aşmıştır. Çorlu Tren Katliamı, Hendek İşçi Katliamı, Soma Katliamı aileleri halen adalet beklemektedir.”
“Hak mücadelesinin takipçisi olacağız”
Yayımlanan ortak metin ve raporlara göre Mısır’da adil yargılanma hakkı kapsamında yaşanan sorunların tüm muhalifleri etkileyen bir düzeyde olduğunu ifade edilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:
“Türkiye'de de olduğu üzere, Mısır’da da bu baskı ve zor uygulamalarına maruz kalan kesimlerin başında hak mücadelesi yürüten avukatlar gelmektedir. Bizler, Adil Yargılanma Hakkı günü vesilesiyle bu hak mücadelesinin ülkemizde ve dünyada takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”