400. F Oturması: Ağır hasta mahpuslar serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından düzenlenen 400. F oturmasında, “Ağır hasta mahpuslar koşulsuz serbest bırakılsın” dendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Kasım 2019
  • 14:51

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından düzenlenen 400. F Oturması eyleminde ağır hasta mahpusların durumuna dikkat çekilerek serbest bırakılmaları istendi.

Şube binası önünde yapılan eylemde basın açıklamasını Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran okudu.

“İnsan hakları kurumları ve hapishane komisyonu olarak; çeşitli hak mücadelesi veren demokratik kitle örgütleri, siyasi çevrelerin duyarlılıklarını artırarak birlikte mücadele ederek bir nebzede olsa yaraya merhem olmak istiyoruz” diyen Onaran,  hapishanelerde ince bir çizgide yaşam mücadelesi veren ağır hasta tutsaklar için insani bir görev olarak duyarlılık gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Merkezi hapishane komisyonunun her yıl basınla paylaştığı hasta mahpus listesine göre; 2019’da bin 333 hasta mahpus bulunduğunu hatırlatan Onaran, bunların 457’sinin durumlarının ağır olduğunu, Marmara Bölgesi hapishanelerinde ise 200’e yakın hasta mahpustan 100’e yakın kişinin durumunun ağır olduğunu belirtti.

Onaran, mahpusların yaşadığı hastalıklara ilişkin şu bilgileri verdi:

“Yatağa bağımlı ve kendi ihtiyacını karşılamayacak olanlar (10); felçli ve ayak, kol veya vücudunun belli bölümünü kullanamayacak durumda olanlar (11); kanser hastası (28), kalp hastası (122), Epilepsi (20), vücut bütünlüğünü kısmen yitirmiş engelli olanlar (55), wernicke korsakoff (12), şizofren hastaları (35), vücudunun çeşitli bölgelerinde platin bulunanlar (12), vücudunun çeşitli uzuvlarında kist olanlar (20), her türlü kas hastalığı (17), bel-boyun vb fıtık rahatsızlığı (53), diyaliz ve ciddi böbrek rahatsızlığı olanlar (42), diyabet (27), hepatit-B (31), ülser kolit (19), karaciğere bağlı rahatsızlıklar (9), mide rahatsızlığı (33), bağırsak rahatsızlığı (24), behçet hastası (6), çölyak hastalığı (8), sedef (6), kronik astım, bronşit hastası (58), akciğer ve solunum rahatsızlıkları (30), migren (10), guatr (11), varis (7), yüksek tansiyon (33), prostat (23), kolestrol (10), vertigo (5), sünizit (6) ... olmak üzere toplam 41 farklı hastalık tespit ettik. Mahpuslarının pek çoğunda bu hastalıkların tamamına yakınını görmek mümkündür.”

Onaran açıklamayı, ağır hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle sonlandırdı.