İHD: Selahatttin Demirtaş ve tüm hasta mahpuslar serbest bırakılsın!

İHD Merkezi Hapishane Komisyonu ve İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumuna dikkat çekerek tüm hasta mahpusların serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Aralık 2019
  • 14:39

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishane Komisyonu ve İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu ortak açıklamayla gerçekleştirdiği basın toplantısında, Selahattin Demirtaş’ın durumuna dikkat çekerek, Demirtaş da dahil tüm hasta mahpusların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Saat 13.00’te düzenlenen basın toplantısında yapılan açıklamada, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumunun kötüleşmnesinin ardından Av. İnci İncesağır’ın 15 Aralık 2019 tarihinde; Av. Zeynep Ceren Boztoprak ve İHD Eş Genel Başkanı Av. Eren Keskin’in 20 Aralık 2019 tarihinde sağlık durumuna ilişkin bilgi almak ve bu bilgiyi kamuoyuyla paylaşmak üzere Selahattin Demirtaş’ı ziyaret ettikleri belirtildi.

Demirtaş’ın sağlık durumu

Selahattin Demirtaş’ın 26 Kasım’da hücresinde baygınlık geçirdiği hatırlatılan açıklamada, yaşananlar ve sağlık durumu şu ifadelerle özetlendi:

“1-Selahattin Demirtaş 26 Kasım 2019 tarihinde tutuklu bulunduğu hapishane hücresinde baygınlık geçirmiş, hapishane hekimi tarafından hastaneye sevk kararı alınmıştır. Ancak, hapishane idaresi kendisini sadece acil servise götürebileceklerini bildirdiğinde Demirtaş, detaylı tetkik yapılmak üzere bir uzman hekime muayene olması gerektiğini dile getirmiştir. Aradan 4 gün geçmesine rağmen herhangi bir sevk işlemi yapılmamıştır. 2 Aralık tarihinde kardeşi yaptığı ziyarette durumu anlatmış, kamuoyuna açıkladıktan sonra Selahattin Demirtaş akşam saatlerinde Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine götürülmüştür.

“2-Devam eden 10 gün içerisinde 3 defa muayene ve tetkik yapılmış, neticeten;
a) Yemek borusunda iltihap tespit edilmiş, spazmın bu iltihap nedeniyle olabileceği bildirilmiş,
b) Karın bölgesinde yapılan MR tetkikinde damar duvarlarında yağ dokularının oluştuğu, damar duvarına yapışık yağ dokularının karın bölgesinden başka, vücudun diğer bölgelerinde de olması halinde hayati risk taşıdığını belirtmiştir. Yapışık yağ dokularının koparak kanla birlikte damarlarda dolaşabileceği, bu durumda vücudun herhangi bir bölgesinde damar tıkanıklığına neden olacağı,
ayrıca kanında lipit yağ oranının 700 olarak tespit edildiği, bu değerin ideal değerin çok üzerinde olduğu, bunun da hayati risk teşkil ettiği şeklinde teşhislerde bulunulmuştur.”

Hapishane koşullarında hasta mahpuslar

Hapishane koşullarında hastalanmayı engelleyecek koşulların olmadığı ve Demirtaş’ın bile tedavisinin aksatıldığı vurgulanan açıklama şu ifadelerle devam etti:

“Rehabilitasyon merkezi olarak inşa edilen R Tipi hapishanelerde ise koşullar içler acısıdır. Hasta mahpuslara düzenli tedavi uygulanmamakta, hastane ortamının gerektirdiği hijyen ve sterilizasyon koşulları sağlanmamakta, insan onuruna aykırı bir ortamda mahpuslar yatağa bağlı tutulmaktadır.

“Uluslararası mevzuat devletlerce özgürlüğünden yoksun bırakılan kişilerin yaşam hakkı konusunda devletlere pozitif yükümlülükler yüklemiştir. Devletler, özgürlüğünden yoksun bırakılmış kişilerin sağlığa erişim hakkı konusunda özgür bireylerle eşit şartlarda bulunmasını sağlamakla yükümlüdürler.”

Açıklamanın sonunda Selahattin Demirtaş’ın hapishanede kalmaması gerektiği vurgulanarak Demirtaş da dahil tüm hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.