Hasta tutsak Ekim Polat için Adalet Bakanı’na sorular

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Manisa Akhisar T Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Ekim Polat'ın yaşadığı hak ihlallerine ilişkin Adalet Bakanı’na sorular sordu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Temmuz 2020
  • 09:49

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Manisa Akhisar T Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Ekim Polat'ın gördüğü işkence ve yaşadığı hak ihlallerine ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması talebiyle meclise soru önergesi verdi.

Gülüm, Adalet Bakanı Gül'e şu soruları sordu:

-Ağır hasta mahpus Ekim Polat'ın maruz kaldığı işkence ve kötü muamele iddiaları doğru mudur?
-Yaşandığı iddia edilen hak ihlalleri doğrultusunda Bakanlığınıza intikal etmiş bir başvuru var mıdır? Bakanlığınıza konu kapsamında herhangi bir başvuru yapılmış veya bu önergeyi ihbar kabul edip ilgili kurum idaresi ve personeli hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?
-Ekim Polat'ın sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmemesinin gerekçesi nedir? Kaç kez tahliye başvurusu yapmış, başvuruları hangi gerekçelerle kabul edilmemiştir?
-Ekim Polat en son hangi tarihte revire/hastaneye götürülmüştür?  Şu anki sağlık durumu nedir?
-Ekim Polat'ın bir an önce tedavisi yapılarak sağlık hakkına erişebilmesi ve salgın riskinden korunması için tahliye edilmesine yönelik bir adım atacak mısınız?
-2020 yılı itibariyle Türkiye hapishanelerinde bulunan toplam hasta mahpus sayısı kaçtır? Sürekli tedavi gerektiren ağır hastalığı ve sakatlık durumu olan hükümlü ve tutuklu sayısı kaçtır? Cezaevi dağılımları nedir?
-Son beş yılda ağır hastalık hali nedeniyle tahliye başvurusunda bulunan mahpus sayısı kaçtır? Tahliye edilen mahpus sayısı kaçtır? Bunların yıllara göre dağılımı nedir?
-Akhisar T Tipi İnfaz Kurumu'na hangi aralıklarla ve hangi heyetlerce denetim yapılmaktadır? Denetim yapan heyet kimlerden oluşmaktadır?
-Son bir yılda Akhisar T Tipi İnfaz Kurumu'na inceleme yapmak amacıyla bağımsız heyetler inceleme başvurusunda bulunmuş mudur? Bağımsız heyetlerin inceleme taleplerinin sonucu nedir?
-Son beş yılda Türkiye cezaevi idare ve personelinin keyfi ve hukuksuz yaklaşımlarına ilişkin Bakanlığınıza intikal etmiş başvuru sayısı kaçtır? İlgili şikâyetler kapsamında haklarında adli ve idari soruşturma başlatılan infaz memuru sayısı kaçtır? Bunların kaçı cezasızlıkla sonuçlanmıştır?