Hapishanelerde koronavirüs ve hak ihlalleri arttı

Hapishanelerde koronavirüs salgınıyla ilgili alınmayan önlemler mahpusların yaşamının hiçe sayıldığını gösteriyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Mart 2020
  • 17:11

Koronavirüs salgınıyla birlikte hapishanelerde özellikle temizlik ve hijyen konularında fazlasıyla önlem alınması gerekiyor. Adalet Bakanı bu yönde adımların atıldığını öne sürüyor. Hapishanelerden gelen hak ihlallerine ait bilgiler bakanlığın söylemlerinin tersini gösteriyor.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre telefonla görüş hakkı kapsamında aileleri ile görüşen farklı hapishanelerde kalan tutsaklar, salgına ilişkin herhangi bir önlem alınmadığı gibi temizlik ve hijyen konusunda da engeller çıkarıldığını anlattı.

Rize L Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu bulunan Cengiz Aksin, aradığı kardeşi Aydın Aksin’e salgınla birlikte hapishane yönetiminin denetimleri sıklaştırdığı belirtti. Aksin, ağabeyinin kendisine şöyle dediğini söylüyor:

“Bu salgını resmen fırsata çevirdiler. Cezaevi yönetimi ve gardiyanlar, bu durumdan dolayı taleplerimizi yerine getirmeyip, kötü koşullar yaratıyorlar. Aynı zamanda kötü söylemlerde bulunuyorlar. Bize zulüm yapıyorlar. Bu durumu gazetelere verin, burada bize zulüm yapıyorlar. Cezaevi yönetiminden kolonya, salgına karşı etkili temizlik malzemelerini talep ettik. Gerek yok dediler. Bizim koğuşlarımızı sürekli değiştiriyorlar. Bu duruma bir çare bulunmazsa çok kötü durumlar yaşanır.”

Silivri’de hiçbir önlem yok

Silivri 5 No’lu Hapishanesi’nde kalan Onay Yürüklü’nün eşi Yıldız Yürüklü, eşinin hapishanede salgına karşı herhangi bir önlemin alınmadığını belirttiğini paylaştı. Yürüklü, eşinin anlatımlarını şöyle dile getirdi:

“Eşim, hasta tutuklulara hiçbir şekilde bakılmadığını söyledi. Her gün dışarı çıkıp tekrardan cezaevine gelen gardiyanlar, ellerinde eldivensiz ve maskesiz arama yapıyormuş. Sürekli koğuşlara gelip rahatsız ettiklerini de aktardı. Ayrıca son günlerde sürekli suları da kesiliyor. Salgın cezaevine sıçradığı zaman asla önü alınmaz. Çok kötü durumlar olur.” 

Temizlik malzemesi talebine ret

Tekirdağ 1 No’lu F Tipi’nde tutuklu bulunan Fehmi Karaman ise, bulundukları hapishanenin şartlarını ağabeyi Hayrettin Karaman aracılığıyla aktardı. Kardeşinin salgının konuşulması ile birlikte hapishanede kaba uygulamaların artığını belirttiğini dile getiren Hayrettin Karaman şunları ifade etti:

“Kardeşim, salgına karşı önlem için kolonya, dezenfektan ve benzeri temizlik malzemelerini talep etmemize rağmen ‘gerek yok’ diye talebimiz geri çevrildi. Cezaevinin salgını önlemek için hiçbir önlemleri yok. Biz kendimiz cezaevlerinde temizlik yapıyoruz. İran’da bu tehditten dolayı tutukluları serbest bıraktılar. Ancak burada bu konuşulmuyor. Buradaki insanlar tehdit altında”

Ayrıca Bolu F Tipi Hapishanesi’nde tutsaklara ekstradan temizlik ve hijyen malzemeleri verilmediği gibi hücrelerde var olanların toplandığına dair iddialar var.