Kolombiya hapishanelerinde korona isyanı

Koronavirüsün yayıldığı Kolombiya’da hapishanelerde yükselen protestolar sınırlı da olsa etkisini gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Mart 2020
  • 09:00

Koronavirüsün yayıldığı Kolombiya’da Sağlık Bakanlığı, vaka sayısının 25 Mart Çarşamba itibariyle bir önceki güne göre 92 kişi artarak 470’e ulaştığını ve dört insanın da yaşamını yitirdiğini açıkladı. Devlet Başkanı Ivan Duque koronavirüsle mücadele adı altında sokağa çıkma yasağı ilan etti. Düzenli bir geliri olmayan kent yoksulları için açlık elinde ölüm demek olan sokağa çıkma yasağı kitlesel protestolarla karşılandı. Başkent Bogota eylemlerin merkezi olarak öne çıktı.

Tutsaklar da koronavirüse karşı daha etkin ve ayrımsız tedbirlerin alınması talebiyle 21 Mart Cumartesi akşamı 13 ayrı kadın ve erkek hapishanesinde başlattıkları eylemlerini Pazar gününe kadar sürdürdüler.

Hapishanelerdeki eylemlerle ilgili açıklama yapan “Equipo Jur-dico Pueblos” örgütü, daha protesto eylemleri başlamadan önce hapishanelere giren polis ve jandarmanın tutsakların eylemlerine karşı gaz ve silah kullanarak cevap verdiğini açıkladı. Adalet Bakanı Margarita Cabello’ya göre, sadece Bogota’daki La Modelo cezaevinde 25 mahkum katledilirken, 83 kişi de yaralandı. 24 Mart Salı günü de, Venezuella sınırına yakın Cocuta’daki bir cezaevinde çıkan ve üç kişinin yaralandığı bir ayaklanma meydana geldi. Protestolar sonrasında, özellikle siyasi mahkumlar “keyfi, haksız ve yapılan protokole aykırı” olarak diğer cezaevlerine nakledildiler.

Mart ayı ortasından bu yana, çok sayıda hapishanede bulunan mahkumlar, Devlet Başkanı Ivan Duque’yi koronavirüse karşı yetersiz ve ayrımcı önlemler almakla suçlayan açıklamalar yapıyorlar.16 Mart’ta, Ulusal Cezaevi Hareketi (MNC) bir bildiri yayınlayarak, temizlik malzemelerinin mali olarak ayrıcalıklı olanlara verilmesini protesto etmiş, tutsakların sağlıksız koşullarda tutulmalarına dikkatleri çekmişti.

MNC’nin yanı sıra avukatlar ve insan hakları örgütleri de uzun bir zamandır cezaevi sistemi için “acil durum” ilan edilmesi yönünde çağrıda bulunuyorlardı.

Yükselen protestolar sınırlı da olsa etkisini gösterdi. 23 Mart Pazartesi günü, hükümet adına Adalet Bakanı Cabello, 60 yaşın üzerindeki tutsakların veya ev hapsinde olanların, hamile kadınlar ile üç yaşın altındaki çocukların annelerin, kronik hastalığı bulunanların ve küçük suçlardan hüküm giyenlerin geçici olarak serbest bırakılması üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Haftalık Semana dergisine göre, 124 bin 188 tutuklunun bulunduğu Kolmbiya’da 10 bin mahkumun bundan yaralanması bekleniyor.

Kaynak: Jungewelt