Gerici müfredat taslağına tepki

Eğitim Sen yeni müfredat taslağına Ankara ve İstanbul’da basın açıklaması düzenleyerek tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Mayıs 2024
  • 09:24

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), 2 Mayıs Perşembe günü Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni müfredat taslağına karşı Ankara ve İstanbul’da basın açıklaması yaptı.

Ankara’da MEB önünde yapılan eylemde konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak şunları dedi: “MEB’in sürecin başından sonuna kadar yapmaya çalıştığı şey, ülkenin bugünü ve geleceğini yakından ilgilendiren böylesine önemli bir konuda ‘yangından mal kaçırır gibi’ hareket etmesi olmuştur. Mevcut iktidar çocuğa ya da bireye nasıl yaklaşıyor, nasıl bir insan modeli yetiştirmek istiyor, yetiştirdiği bireylerde hangi özellikler olmasını istiyorsa eğitim müfredatını da ona uygun şekilde hazırlamıştır. Müfredat değişikliklerinde laik ve bilimsel, eğitim geri plana itilirken, bütün ders kitaplarında ‘milli ve manevi değerlerin’ merkeze alındığı görülmektedir.”

Yeni müfredat tasarını kabul etmeyeceklerini söyleyen Irmak tasarının geri çekilmesini istedi.

İstanbul’da gerçekleştirilen eylemde ilk söz alan Veli Der üyesi Seval Keleş şunları dedi:

"Okullardaki eğitimin dini olarak değiştirilmesine karşıyız. Bu tarikat düzeninden vazgeçilmesini istiyoruz. Çocuklarımız bu karanlığa teslim etmeyeceğiz."

Basın metnini ise Eğitim Sen İstanbul 3'Nolu Şube Başkanı Hüseyin Tosu okudu. Açıklamada şunlar söylendi:

"Eğitim sistemi açısından öğrencilere verilecek bilgiyi belirlemek ve seçmek, müfredat ve ders kitapları üzerinden öğrencilere aktarılması süreci başından sonuna siyasal bir nitelik taşımaktadır. Dolayısıyla bugün eğitim müfredatında yapılmak istenen değişiklikleri ve içeriği tartışılan ders kitaplarını iktidarın eğitimdeki siyasal-ideolojik hedeflerinden ayrı ya da bağımsız değerlendirmemiz mümkün değildir. Eğitim müfredatının çocukların, gençlerin, toplumun ve ülkenin gerçek ihtiyaçlarından çok, iktidarın siyasal-ideolojik çizgisine uygun hale getirilmesinin en somut yönü okullarda hangi bilgilerin, nasıl, hangi araçlar ve örnekler üzerinden verileceğidir. Mevcut iktidar çocuğa ya da bireye nasıl yaklaşıyor, nasıl bir insan modeli yetiştirmek istiyor, yetiştirdiği bireylerde hangi özellikler olmasını istiyorsa eğitim müfredatını da ona uygun şekilde hazırlamıştır."

Yeni tasarıyla iktidarın gerici ideolojisini öğrencilere taşımayı hedeflediğini vurgulayan Tosu buna izin vermeyeceklerini belirterek tasarının geri çekilmesini istedi.