Emeğin Kurtuluşu’nun yeni sayısı çıktı!

Emeğin Kurtuluşu Gazetesi’nin 1-15 Mayıs 2023 tarihli 9. sayısı çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Mayıs 2023
  • 19:00

Emeğin Kurtuluşu Gazetesi’nin 1-15 Mayıs 2023 tarihli yeni sayısı, “1 Mayıs yeni bir başlangıç olsun!” manşetiyle yayınlandı.  Gazetenin kapak yazısı geride kalan ve ülkenin dört bir tarafında işçi ve emekçilerin alanlara çıkarak taleplerini haykırdığı 1 Mayıs’ı değerlendirerek, topluma umut olarak propaganda edilen seçimler üzerinde durulmuş. Yazı şu tespitleri yapmış: 

“2023 1 Mayıs’ı işçi sınıfının, değişime olan istek ve arzusunu göstermesi açısından önemlidir. Ancak değişimin yolu düzenin sandıklarından değil; sınıfın fiili-meşru mücadelesinden geçmektedir. Öncü işçilere düşen temel görev; işçi sınıfının düzen siyasetinden ve onun ayrılmaz bir parçası olan sendikal bürokrasiden bağımsız olarak tabandan, fiil-meşru mücadele anlayışıyla örgütlenmesinin sağlanmasıdır. Bu başarılabilirse,1 Mayıs işçi sınıfı açısından yeni bir başlangıcın vesilesi haline getirilebilir.”

Gazete 14 Mayıs seçimlerini işçi sınıfı cephesinden farklı açılardan ele almış. Seçimler; “Çözüm ne seçimde ne mecliste… Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!” ve “Bu düzeni işçiler değiştirecek!” başlıklı iki farklı köşe yazısına konu edilmiş. 

Gazetenin orta sayfasında AKP’li yılları konu edinen dosyanın “AKP’nin iflas eden dış politika serüveni” bölümü yayınlanmış. Dosya konusuna, “AKP, Siyonist lobi ve İsrail” başlıklı bir yazı eşlik etmiş.   

Dünya sayfasında, “Beş kıta, tek sınıf!” başlığı altında dünyanın dört bir tarafında 1 Mayıs’ta alanlara çıkan işçi ve emekçilerin haberlerine yer verilirken, ortak söylemin kapitalizmin yıkımına karşı mücadele olduğu vurgulanmış. 

“Kavganın yarısı” köşesinde, “Kadınların mücadelesi sandıklarından da güçlü!” yazısı yer alırken, “Kültür/Sanat”köşesi, ressam Kazım Şimşek ile yapılan “Direnişin kendisi de bizzat bir sanat eseridir!” başlıklı röportaja ayrılmış. 

“Tarih” sayfasında “Öldüler ama yenilmediler” başlıklı yazı ile devrimci önderler Deniz, Yusuf ve Hüseyin ölüm yıldönümlerinde anılmış. Yazı şu vurguları yapmış: 

“Onlar, seçimleri ve parlamentoyu adres gösterenlere inat, işçi sınıfı ve emekçilerin iktidarını kurmak için düzene karşı devrim yolunu seçtiler. Düzenin meclislerinde hiçbir şeyi değiştiremeyeceklerinin farkındaydılar. Yapılması gereken açıktı. Bu düzen yıkılacak, yerine işçi-emekçi iktidarı kurulacaktı. Bağımsızlık da demokrasi de ancak bu şekilde elde edilebilecekti.” 

Arka kapağında “Bu düzen değişmez sen mücadele etmedikçe” başlıklı yazının bulunduğu gazetenin, “Mücadele Postası”nda farklı kentlerden işçilerin 1 Mayıs coşkusunu yansıtan mektuplar yayınlanmış. Gazete ayrıca Türkiye’de onlarca kentte alanlara çıkılarak gerçekleştirilen 1 Mayıs mitinglerine geniş bir yer ayırmış.  

Gazetede yer alan diğer yazılar şu şekilde:

* Çalışma Bakanı mesai saatlerini uzun buluyormuş

* Seçimlerin gölgesinde unutturulmak istenen gerçekler

* Sahte vaatler ve gerçekler

* MİB röportajı: Yeni fırtınalara hazırlanıyoruz!

* Maden katliamlarını unutma, unutturma

* İşçi ve emekçi kadınlar yaşamın yarısından kavganın yarısına yürüdüler